Хіти тижня. Що стоїть за рішенням Данії щодо "Північного потоку-2", - експерти

Національне енергетичне агентство Данії вчора, 27 березня, ухвалило рішення щодо "Північного потоку - 2". Першими українців про це повідомили представники "Нафтогазу". Вони заявили, що таким чином Данія виступила проти будівництва газопроводу "Північний потік-2" у своїх територіальних водах, повідомляють Патріоти України.

Але оператор будівництва "Північного потоку – 2" Nord Stream 2 AG спростував цю інформацію. У компанії заявили: Датське енергетичне агентство запросило додаткову екологічну експертизу проекту, а не заборонило його. Пізніше прес-служба Датського енергетичного агентства також уточнила, що не може підтвердити, що відомство сказало "ні" проекту Nord Stream 2".

Прояснити ситуацію і розібратися, що означає рішення датської влади, допомогли фахівці.

На думку директора спецпроектів Науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, позиція Данії визначена зміною національного законодавства, яка сталася понад рік тому. Саме тому Nord Stream 2 запропонував затвердити маршрут в обхід територіальних вод Данії. Правда, консультації затягнулися. І нинішнє рішення датської влади теж не остаточне.

"Оскільки Данія в кінці 2017 року змінила національне законодавство про використання континентального шельфу, компанія Nord Stream 2 запропонувала її уряду затвердити маршрут за межами датських територіальних вод. Він обходить острів Борнхольм з північного заходу. Відповідну заяву на екологічну оцінку було подано влітку 2018 року. Ці документи були оброблені усіма зацікавленими сторонами. Консультації повинні були завершитися в грудні-2018, проте затягнулися. Зараз компанія Nord Stream 2 повинна врахувати їх результати, поширивши і уточнивши екологічну оцінку. Однак, не думаю, що це триватиме довго або стане перешкодою для подальшого будівництва трубопроводу", – пояснив Геннадій Рябцев.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук погоджується, що Данія не вплине на реалізацію проекту газопроводу з РФ до Німеччини в обхід України. І передбачає: Данія також буде брати газ з цієї "труби", так як активний розвиток альтернативної енергетики все ж не дозволяє їй відмовитися від традиційних енергоносіїв.

"Позиція Данії обумовлена політичними відносинами з США і НАТО. Навколо "Північного потоку – 2" є конфлікт між США і Росією. У них інтерес до китайського ринку. Росія проклала туди трубопровід "Сила Сибіру", в цьому році повинні розпочатися поставки трубопровідного газу, він дешевший від LNG-газу, а США хоче постачати LNG-газ до Китаю. І вони його туди постачають уже. Росія і США не можуть поділити ринок Китаю. "Північним потоком – 2" США шантажує Росію, щоб схилити до консенсусу по Китаю", – вважає Юрій Корольчук.

До речі, Данія не змогла назвати терміни остаточного вердикту по "Північному потоку – 2". Енергетичному агентству країни ще доведеться провести аналіз інформації, що надасть Nord Stream 2 AG, після цього пройдуть слухання.

Втім, як підкреслюють в "Нафтогазі", йдеться про маршрут на південному сході від острова Борнхольм. Цей маршрут проходить не територією Данії, а лише її територіальними водами. Мови ж про північно-західний маршрут вже немає, тож, скоріше за все "Північному потоку – 2" доведеться змінити плани.

Раніше повідомлялося, що Данія може уповільнити будівництво "Північного потоку – 2". У разі, якщо Копенгаген заборонить прокладати трубопровід через територіальні води Данії, виконання російського проекту виявиться дорожчим.

Джерело: Сегодня

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...