Хіти тижня. Знов запахло війною: Москва посилює напругу на вірмено-азербайджанському кордоні. Алієв погрожує розірвати мирний договір і вишвирнути російських "миротворців" з Карабаху

Підтримка Туреччини Азербайджану робить засоби відповіді Москви дуже обмеженими, перед загрозою масштабної війни на невигідних для Кремля умовах

Тристороння угода між Вірменією, Росією і Азербайджаном щодо Нагірного Карабаху виявилося на межі зриву. Президент Ільхам Алієв звинувачує Москву і Єреван в порушеннях, попереджаючи про можливість відкритого конфлікту, зазначають Патріоти України.

Причиною невдоволення Баку називає нарощування присутності військових сил РФ на територіях Вірменії, біля кордонів Азербайджану. Алієв висловив претензії на адресу Москви і натякнув на можливість розриву домовленостей про присутність в Карабасі російських миротворців.

Крім того, може бути анульовано угоду про припинення вогню в Закавказзі, повідомляє Armenian Military Portal з посиланням на Soha. Також Баку обурений заявами Москви про модернізацію армії Вірменії відразу після другої карабаської війни.

Ще одна серйозна претензія - будівництво в Сюнікській регіоні в Вірменії, біля кордону військової бази Росії. Офіційно ця інформація не підтверджена, але, за даними азербайджанської розвідки, російські літаки доставляють до Вірменії невідомі вантажі у великій кількості.

Нагадаємо, угоду щодо Карабаху було підписано в листопаді 2020 року. Вірменія визнала частину територій "республіки" підконтрольними Баку і прийняла умови азербайджанської сторони. Росія виступила в ролі посередника, але відправила в регіон своїх миротворців. Туреччина, яка в цьому конфлікті підтримала Азербайджан, відповіла дзеркально. Це викликало невдоволення Москви, яка втратила можливість одноосібно диктувати умови сторонам. Експерти прогнозують, що Росія незабаром буде змушена покинути Закавказзі - контроль над регіоном перейде до Туреччини і її союзникам.

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...