Хоча Рада ухвалила: КСУ визнав неконституційними положення судової реформи Зеленського

Судова реформа передбачала скорочення кількості суддів Верховного суду з 200 до 100 та запроваджувала новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Конституційний суд визнав частково неконституційною судову реформу, яку ініціював президент Володимир Зеленський і згодом ухвалила Верховна Рада. Відповідне рішення опублікувала прес-служба Конституційного суду, його ухвалили 11 березня, передають Патріоти України.

«За результатами перевірки оспорюваних положень Конституційний Суд України визнав такими, що не відповідають Конституції України», — йдеться у повідомленні. Як уточнює «Судово-юридична газета», КС скасував зокрема положення про скорочення удвічі кількості суддів Верховного суду (до 100 з 200).

Також скасовано положення про створення Комісії з етики та доброчесності при Вищий раді правосуддя (ВРП), скорочення строків дисциплінарних проваджень щодо суддів, а також положення про новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

«Конституційний Суд України закрив провадження у справі в частині перевірки на відповідність Конституції України (конституційність) частин другої, четвертої статті 24 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» від 21 грудня 2016 року № 1798–VIII. Також на підставі частини першої статті 97 Закону України «Про Конституційний Суд України» Конституційний Суд України встановив у Рішенні порядок його виконання та рекомендував Верховній Раді України невідкладно привести положення законодавства України у відповідність до цього Рішення», — пише КС.

6 жовтня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому президентський законопроєкт про судову реформу. Судова реформа передбачала скорочення кількості суддів Верховного суду з 200 до 100, запроваджувала новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створювала при Вищій раді правосуддя комісію доброчесності та етики, а також розширювала список посад, на які поширюється люстрація.

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...

Дуже потрібно "м'ясо": Окупанти в Маріуполі ловлять мігрантів, їх можуть кинути на війну проти України, - Андрющенко

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:50

У тимчасово окупованому Маріуполі відбуваються масові рейди проти мігрантів. Так, загарбники виловлюють на вулицях міста людей азійської зовнішності, завантажують у вантажівки та доставляють до військкоматів, передають Патріоти України. Надалі окупанти...