​Ходіння по муках у "тюрмі народів": З "братньої" Росії звільнили українського політв'язня, якого затримали в Криму й катували струмом

Ще раз наука для тих, хто вирішив з'їздити до Криму

Після трьох років ув'язнення додому на Харківщину повернувся український політв'язень Володмир Присич. Три роки тому ФСБ затримала чоловіка в Криму й назвала «шпигуном української розвідки», потім катуваннями вибили зізнання, а засудили за підкинуті наркотики, зазначають Патріоти України.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на родичів політв'язня.
«Українець почувається задовільно, але потребує лікування і реабілітації. Володимир Присич і його рідні дякують українським правозахисникам, представникам української влади, особливо Консульській службі МЗС України, Василю Кириличу і Тарасу Малишевському за допомогу в поверненні політв'язня додому після закінчення терміну незаконного покарання. Також Володимир дякує всім небайдужим людям, які писали йому в колонію. Після отримання листів з Верховної Ради України і від української діаспори в США, ставлення адміністрації колонії до нього стало помітно краще», - зазначили в Кримській правозахисній групі.
Нагадаємо, далекобійника з Харківщини Володимира Присича затримали співробітники ФСБ Росії 13 серпня 2016 року в анексованому вже на той час Севастополі. Наступного дня Присич під тиском працівників ФСБ і тортурами електричним струмом зізнався в шпигунстві проти РФ. Його «свідчення» наприкінці серпня транслювали в ефірі державного телеканалу «Росія 1» та інших ЗМІ. Однак українець відмовився від цих свідчень, щойно його родичі уклали договір з незалежними адвокатами.
8 травня 2017 року «суддя Гагарінського районного суду Севастополя» Павло Крилло засудив українця до трьох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму за зберігання наркотиків (ч. 2 ст. 228 КК РФ). Наркотики були підкинуті українцеві в автомобіль, в той час, коли його катували і примушували зізнатися в шпигунстві.
Адвокати українця заявили, що справа повністю сфабрикована спецслужбами РФ і подали апеляційну скаргу з вимогою повністю виправдати Присича.
«Суддя Севастопольського міського суду» Василь Авхімов 3 серпня 2017 року залишив вирок у силі.

Закон про "іноагентів" не наближає Грузію до ЄС, - ​президент Європейської Ради

субота, 20 квітень 2024, 19:05

Президент Європейської Ради Шарль Мішель розкритикував грузинський закон про "іноагентів", заявивши, що його прийняття вплине на рішення про вступ Грузії до ЄС. Про це повідомляє Euronews, передають Патріоти України. "Я хочу чітко заявити: цей законопр...

Верещук прокоментувала чутки про своє нове "призначення"

субота, 20 квітень 2024, 18:41

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук відреагувала на інформацію у ЗМІ про "призначення" головою Тернопільської обласної військової адміністрації. Про це вона повідомила у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Сьогодні деякі ЗМІ написали,...