Хто з Х*йлом поведеться: "Дарувальник Закарпаття" прем'єр-міністр Словаччини під жорстким ударом через російську вакцину від коронавірусу

Ігор МатовичУ Словаччині спалахнула політична криза через таємну закупівлю російської вакцини «Спутнік V», за котру голова уряду країни "обіцяв" віддати Росії українське Закарпаття, зазначають Патріоти України. У відставку відправлений міністр охорони здоров’я Марек Крайчий. Він належить до провідної партії у владній коаліції «Звичайні люди і незалежні особистості», яку очолює прем’єр-міністр Ігор Матович.

Відставка голови МОЗ була умовою, за якої інші коаліційні партії погодилися залишитися у складі коаліції. Спершу вони вимагали й відставки прем’єра, але врешті відступили від цієї вимоги. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Кризу спричинила закупівля з Росії вакцини проти Covid-19 «Спутнік V», попри те, що вона не схвалена до застосування в Європейському союзі. Цю закупівлю прем’єр і голова МОЗ організували таємно навіть від інших партій коаліції. Коли їх поставили перед фактом прибуття літаків із російськими вакцинами до Словаччини, вони виступили з різкою критикою такого кроку. Кілька депутатів парламенту з цих партій вийшли на знак протесту з їхніх фракцій, тим лишивши коаліцію без своїх голосів.

Проти використання несхваленої російської вакцини виступила й президентка Словаччини Зузана Чапутова.

Уже доставлена в Словаччину російська вакцина наразі перебуває на складах. Її нині досліджує словацький Державний інститут контролю медпрепаратів, який, як очікують, завершить це дослідження і дасть рекомендацію щодо її використання протягом трьох тижнів. Нині її перевіряють на мишах.

Раніше Ігор Матович недружньо висловився щодо України у своєму виступі на радіо, присвяченому отриманню вакцин. На питання ведучих про те, що він пообіцяв Росії в обмін на «Супутник V», він відповів: «Закарпатську Україну».

Згодом премʼєр-міністр Словаччини Ігор Матович на своїй сторінці у Twitter попросив вибачення в України за свою «жартівливу» пропозицію передати Росії українське Закарпаття за вакцину від коронавірусу.

Масована атака "Шахедів" на Харків: У місті спалахнули відразу три пожежі (фото)

субота, 4 травень 2024, 12:59

У ніч на 4 травня російські загарбники здійснили масовану атаку дронів на Харків. За попередніми даними, постраждали чотири особи, серед них – одна дитина. Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій України (ДСНС), передають Патріоти Укр...

Росія планує відправити в Україну понад тисячу "священників" РПЦ – ЦНС

субота, 4 травень 2024, 12:22

Росія планує відправити у зону бойових дій понад тисячу так званих "священиків" РПЦ. Вони, за задумом керівництва цієї структури, надаватимуть "духовну допомогу" російським окупантам, що вбивають людей на території чужої країни, передають Патріоти Укр...