Країни-постачальники "гарматного м’яса" Хафтару в Лівії воліють звільнити своїх з оточення. На базі також оточена велика кількість "вагнерівців". У Сирії пройшов третій спільний "недопатруль"

Війна в Лівії та оглядподій на Близькому сході

Лівія: Головна подія лівійської війни це оточення великої кількості хафтарівських лівійських військ на базі аль-Ватійя в західній Тріполітанії, серед них купа різноманітних іноземних найманців та т.зв. «радників». Серед оточених є єгиптяни, еміратці, русня (як же без неї) та навіть передбачається декілька французів.

Як обіцяв голова Президентської ради Лівії, всі вони будуть повернуті до своїх країн у трунах. Такі наміри не на жарт сполошили як самих оточених так і їх хазяїв у різних країнах. Всі країни, найманці яких представлені в оточені, воліють до перемов. Посередником в яких скоріш за все виступить Туніс.

Намагання хафтарівських найманців прорватися з бази в ночі не були успішними. Одна колона яка наважилася була знищена ударами БПЛА. Ведуться також удари і по самій базі. Кількість загиблих і поранених серед оточених збільшується.

Вагнерівці, яких на базі десь 140 тушок, намагаються вести сепаратні переговори та отримати коридор для виходу. Цій гидоті відомо, що лівійці не будуть їх розстрілювати в «коридорі». Будемо сподіватися що вони всі дістануться немитої у спосіб, як раніше обіцяв аль-Саррадж.

В свою чергу, міністр внутрішніх справ Лівії Фаті Башага заявив Bloomberg, що не може бути політичного врегулювання з Халіфом Хафтаром. «Повної військової перемоги в Лівії не може бути, але політичного рішення з Хафтаром немає. Ми закликаємо всі країни, які підтримують цю невдалу диктаторську політику, переглянути свою позицію».

Тим часом, про якесь зрозуміле мирне врегулювання цієї ситуації навіть не йдеться. Хафтар значно активізував свої сили на інших ділянках фронту, намагаючись відволікти увагу від аль-Ватійя.

Ударні безпілотники ЛНА здійснили авіаудари по військах УНЄ, у західному гірському місту Джаду, загинуло вісім і поранено 15 осіб, повідомили джерела з міста. Також була поцілена одна карета швидкої.

На схід від Місрати під Абу Кураїн один з розвідувальних БПЛА Хафтара був збитий.

ЛНА перекидає нові підкріплення на фронт Абу Кураїн- аль-Вашка. В колоні підкріплення в місті Сірта помічений можливо ще один Панцір-S1. Принаймні його профіль, дуже на це схожий.

Не залишають в спокої хафтраівці і саму лівійську столицю. Продовжуються хаотичні обстріли району аеропорту Мітіга, на якому як повідомляється, знаходяться стації управління БПЛА Bayraktar. Принаймні на роботу турецьких безпілотників це ніяк не вплинуло, проте в мирних кварталах навколо сталися пожежі.

Туреччина: Вчорашній конвой Туреччини доставив на Звільнені землі ЗРК середньої дальності MIM-23 HAWK. Це американський зенітний комплекс для знищення літаків, який пізніше був доопрацьований для перехоплення ракет в польоті.

Сирія: Рада Безпеки сьогодні проведе перше закрите засідання для обговорення доповіді Організації із заборони хімічної зброї, яка підтвердила відповідальність режиму асада за три хімічні атаки у місті Аль-Латаміна, на півночі Хама у 2017 році.

На засідання очікується доповідь верховного представник з питань роззброєння ООН про звіт Організації із заборони хімічної зброї.

Напередодні засідання, Міністерство закордонних справ Іспанії вказало на необхідність притягнення до відповідальності режиму асада після того, як була доведена його причетність до використання хімічної зброї.

Нагадаю, що під час трьох хімічних атак по місту Аль-Латаміна 24, 25 та 30 березня 2017 режимом були вбиті понад 100 мирних жителів.

Сьогодні відбувся трете спільне «недопатрулювання» траси М4. Як і в минулі рази спільний русо-турецький патруль проїхав контрольовану асадитами ділянку поруч з Саракібом і повернулися геть.

Як і очікувалося, «недопатруль» вже зранку очікували місцеві жителі. Турецькі жандарми стримували невдоволення сирійців не намагаючись втручатися. Після того, як «недопатруль» пройшов жандармерія також пішла.

Абсолютна безглуздість такого патрулювання говорить, перш за все, про те, що дані патрулі – питання виключно політичного характеру. І Туреччина чітко виконує взяті на себе зобов’язання, не надаючи режиму жодних приводів до порушення перемир’я.

А такого бажання (порушення перемир’я) враховуючи події в Лівії, вже досить багато. І не має сумнівів, що після досягнення своїх цілей в Лівії, Туреччина активно включиться в сирійське питання.

Чутки про загибель непримиримого угруповання Хайат Тахрір аш-Шам були значно перебільшені. В ХТШ оголосили про створення нових трьох бригад в своєму складі. 14 квітня відбулося урочистий початок їх функціонування. Особовий склад цих підрозділів щойно закінчив навчання і зараз знаходиться на етапі бойового злагодження. Про їх штатну кількість як і озброєння не повідомляється. Якщо на озброєнні побачимо турецькі БТР/БМП то…. Ну ви зрозуміли)

Фейки від роспропагандни вже стали нормою нашого життя. І якщо інформприводів нема, треба їх вигадати. Вчора в мережу потрапили фото вантажівок на сирійсько-турецькому кордоні з завантаженими опорами ЛЕП. Ці опори планується встановити в районах Ідлібу в яких масово зосереджені біженці, для полегшення гуманітарної ситуації там. Електрифікація вільних територій Сирії відбувається за рахунок Туреччини. Але русоканали вивернути новину навиворіт і трохи добавило своїх мрій. Лого тлг каналів замазав навмисно.


Саудівська Аравія: Агентство Reuters повідомляє, що Саудівська Аравія почала робити акцент на посиленні поставок для традиційних покупців нафти Urals. КСА намагається замінити російську нафту в сировині нафтопереробних заводів по всьому світу, від Європи до Індії. Європейські нафтопереробні заводи, включаючи Total, BP, Eni та SOCAR, в квітні підтвердили додаткові обсяги додаткових поставок нафти в Саудівській Аравії.


Слідом, Національна нафтова компанія Абу-Дабі (ADNOC) також запропонувала круті знижки на свою нафту Мурбан за квітень, оголосивши форвардні ціни вперше в своїй історії.

А нова угода ОПЕК + про рекордне скорочення виробництва не стала драйвером для зростання вартості сировини. Тим більше, що Мексику Трампу так і не вдалося вмовити на зменшення видобутку.

Тривала рецесія світової економіки поглиблена пандемією коронавірусу може і в подальшому ще більше уповільнювати попит на нафту, що приведе до нових ще більших скорочень видобутку.

Рашка поки що заявила, що не планує повертатися за стіл переговорів, незважаючи на відчуття тиску з боку надзвичайних саудівських кроків. Міністр енергетики немитої Олександр Новак заявив, що раша не бачить підстав для того, щоб повернутися до дискусій зі своїми партнерами по ОПЕК + і може збільшити видобуток нафти на скромні 200 000 барелів на день вже у квітні.

А не варто забувати, що між кронпринцом Муха́ммедом бін Салма́н бін Абдель Азіз Аль Сау́дом і ху@лом це вже особисте. І королівська сім’я уважно буде спостерігати за дотримуванням руснею своє квоти, а в разі порушення буде завіювати нові каральні методи. Знищення країни-бензоколонки триватиме.






Опублікував: Андрій Савчук

Справа не тільки у ЗСУ: Плетенчук пояснив, чому росіяни бояться зараз використовувати Кримський міст

вівторок, 7 травень 2024, 21:02

Росіяни не використовують у повному обсязі Кримський міст для військової логістики, адже бояться, що конструкція може не витримати через пошкодження. Про це заявив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук у вівторок...

Необхідне й сучасне рішення: В Україні створили новий окремий рід військ

вівторок, 7 травень 2024, 20:29

Кабінет Міністрів підтримав проєкт указу президента України Володимира Зеленського, напрацьований Міноборони спільно з Генштабом, про створення окремого роду військ в ЗСУ – Сил безпілотних систем. Про це повідомив міністр оборони Рустем Умєров 7 травня...