Кремль готується до анексії на Донбасі? У чому має рацію Зеленський, - експерт Atlantic Council

Тема російських паспортів неминуче повинна була стати однією з ключових на пресконференції, присвяченій другій річниці перебування Зеленського при владі.

"Гібридна війна Володимира Путіна проти України триває вже восьмий рік і російські паспорти стають найефективнішою зброєю Москви. 20 травня президент України Володимир Зеленський підняв тривогу через масову видачу російських паспортів на окупованому Донбасі і звинуватив Москву в підготовці можливої спроби анексії", - пише науковий співробітник Atlantic Council Пітер Дікінсон у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Виступаючи на прес-конференції в Києві на заводі Антонов з нагоди перших двох років свого президентства, Зеленський зазначив тривожні подібності між нинішньою ситуацією в двох контрольованих Кремлем сепаратистських республіках на сході і діях Москви в Криму до захоплення Росією в 2014 році українського півострова. «Це (видача паспортів) точно перший крок, оскільки те ж саме відбувалося колись в Криму. Кримчанам роздавали російські паспорти (до анексії). Це велика проблема», — заявив український лідер.

Міркування Зеленського повторюють твердження, зроблені в нещодавній доповіді Європейського союзу, яку на початку травня було поширено серед держав-членів. Документ ЄС попереджає, що Кремль прагне «де-факто інтегрувати» окуповану східну Україну в Росію, і підкреслює конкретні небезпеки, створювані московською діяльністю з видачі паспортів.

Тема російських паспортів неминуче повинна була стати однією з ключових на прес-конференції, присвяченій другій річниці перебування Зеленського при владі. Нарощування Росією кількості своїх громадян на сході України нависало над Зеленським вже через кілька днів після його перемоги на виборах — як тільки Кремль у квітні 2019 року вперше оголосив про свою нову політику паспортизації. У той час це було широко витлумачено як образа нового президента України і сигнал того, що Росія мало зацікавлена в оптимістичних передвиборчих обіцянки Зеленського про компромісний мир між двома країнами.

Кремлівські чиновники стверджують, що з весни 2019 року ці фірми видали понад 530 тис. паспортів українцям, які проживають в окупованих регіонах Донецької та Луганської областей України. Віктор Водолацький, заступник голови комітету Державної Думи у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків зі співвітчизниками, заявив в кінці квітня про плани до кінця 2021 року майже подвоїти цю цифру і довести загальне число власників паспортів до одного мільйона. Українські офіційні особи стверджують, що багато українців, які проживають в окупованих регіонах, змушені приймати російське громадянство для того, щоб отримати роботу або доступ до основних державних послуг.

Критики російських паспортних вивертів називають це насмішкою над зобов’язанням Москви підтримати мирне врегулювання конфлікту в східній Україні і повернення окупованих регіонів під українське правління. Більш того, вони стверджують, що минулий досвід подібної російської тактики на пострадянському просторі чітко вказує на ворожі наміри Кремля.

Після розпаду СРСР в 1991 році Москва неодноразово використовувала паспорти як інструмент для збереження свого впливу в нових незалежних державах колишньої Радянської імперії. Найбільш яскраві приклади — Молдова і Грузія, де Росія видавала паспорти, щоб потім роздути полум’я сепаратизму і виправдати подальшу присутність Кремля.

Як зазначив на цьому тижні президент Зеленський, широко поширена видача російських паспортів віщувала захоплення Криму Москвою навесні 2014 року. Тому цілком розумно припустити, що у Росії можуть бути аналогічні плани на регіони східної України, які нині перебувають під неофіційним контролем Кремля.

Навіть якщо Росія не готує підґрунтя для анексії в кримському стилі, присутність такої великої кількості російських громадян на окупованому Донбасі в найближчі роки вкрай ускладнить для української влади відновлення суверенітету над регіоном. Перетворюючи так звані сепаратистські республіки на російські паспортні протекторати, Москва створює відкритий привід для втручання. Цього має бути достатньо для продовження нинішньої окупації на невизначений термін без фактичної офіційної анексії.

Кремлівські чиновники і не намагалися приховати роль, яка була уготована цим новоспеченим російським громадянам в триваючої імперської агресії Москви проти України. Під час недавнього сплеску напруженості, викликаної російським брязканням зброєю поблизу українського кордону, ряд високопоставлених діячів путінського режиму відкрито розглядали можливість російського наступу з метою захисту власників російських паспортів на Донбасі, кількість яких швидко зростає. Виступаючи в Москві 8 квітня, заступник голови адміністрації Путіна Дмитро Козак попередив, що російські військові «будуть змушені прийти на захист» російських громадян в Україні, якщо ситуація з безпекою погіршуватиметься.

Використання Росією паспортів для закріплення свого контролю над східною Україною є найчіткішим свідченням наміру Москви проводити довгострокову ворожу політику щодо української державності. Розпочата сім років тому кампанія міжнародної агресії з російськими солдатами в Криму, що видавали себе за громадян України, нині все більше здійснюється через трансформацію громадян України у власників російських паспортів.

Заяви президента Зеленського на цьому тижні і недавня доповідь ЄС можуть допомогти привернути увагу міжнародної громадськості до проблеми озброєння російським громадянством. Однак доти, поки Путін не зіткнеться з будь-якими конкретними витратами за свої зусилля зі створення штучного російського населення в сусідній Україні, він навряд чи змінить свою позицію. Натомість кількість власників російських паспортів продовжуватиме рости, а окупований схід України залишиться дестабілізувальним фактором у геополітиці всього регіону".

"Соколам путіна" дуже страшно коли стріляють у відповідь: Сили оборони змусили другий Ту-22 замість атаки України тікати подалі вглиб росії - розвідка

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:55

Під час атаки російських бомардувальників Ту-22М3 один з них був збитий, а другий поспішив розвернутися. Про це розповів представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Андрій Юсов у ефірі Радіо Свобода в п’ятницю, 19 квітня. . "Зн...

Кадри не лише з Непалу: Речник ЗСУ повідомив, кого окупанти женуть у наступ на Часів Яр

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:43

Під час наступу на Часів Яр Донецької області російська окупаційна армія зазнає значних втрат, а в полон потрапляють іноземні найманці з Непалу та Шрі-Ланки. Про це повідомив речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" підполковник Наз...