"Кирієнко з тих чиновників, яким притаманне не розуміння наслідків, а готовність до виконання завдань": Кому Путін доручив "оформити" окупацію

"Путінський напад на Україну став часом щоденних моральних катастроф, і той факт, що обличчям російської окупації в Маріуполі, Херсоні чи Мелітополі став перший заступник голови адміністрації президента Росії Сергій Кирієнко, звичайно ж, аж ніяк не найголовніша катастрофа. Не варто і порівнювати фотографії Кирієнка, який переодягнувся в хакі, з кадрами російських злодіянь у Бучі, знищеного бомбардуваннями Маріуполя або розгону українських демонстрацій у Херсоні. І все ж таки сам факт того, що Володимир Путін доручив «оформити» окупацію та анексію саме Кирієнко, повчальний", — пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Ця історія змушує замислитися, а чи була у Росії «ліберальна альтернатива» Володимиру Путіну (або Євгену Примакову) взагалі, якщо її обличчям був саме Сергій Кирієнко? На відміну від багатьох моїх російських колег, які познайомилися з Кирієнком, тільки коли він очолив переддефолтний уряд Російської Федерації, і тим більше на відміну від багатьох українських колег, які зацікавилися цією фігурою тільки зараз, я стежу за кар'єрою організатора окупації з першого дня його появи у російській столиці.

Один із моїх тодішніх приятелів виявився помічником Кирієнка в той час, коли виходець із Нижнього Новгорода став першим заступником міністра палива та енергетики Російської Федерації, ще 1997 року. І цей приятель запевняв мене, що Кирієнко — та сама людина, яка виступає за куди ліберальніші реформи, ніж політики «гайдарівського призову». І я повірив. Адже політики «гайдарівського» заклику були майже всі як один, за винятком самого Єгора Гайдара хіба що, з Санкт-Петербурга, це була команда навіть не Гайдара, а Анатолія Чубайса.

І вже тоді можна було стверджувати, що вони — «системні ліберали», тобто люди, які у своїх реформаторських діях завжди враховуватимуть інтереси Її Величності Номенклатури. Кирієнко був креатурою колишнього нижегородського губернатора Бориса Нємцова, який перемістився в Москву, в уряд Віктора Черномирдіна. Бориса я знав ще з першого З'їзду народних депутатів РРФСР і був упевнений, що ця молода яскрава людина — щирий прихильник справжніх, а не косметичних змін. І якщо він запросив у столицю свого земляка, то це і є саме той реформатор, який Росії потрібний.

Але Кирієнко вже тоді був ніяким не реформатором. І навіть технократом жодним він не був. Він був, говорячи мовою Євгена Шварца, «найкращим учнем Дракона», готовим виконувати найделікатніші доручення тієї самої номенклатури, яка до кінця 1990-х перетворилася на міцний союз бандитів та чекістів.

Сучасну Росію створив багато в чому саме кирієнківський дефолт, нехай ми тоді цього не могли усвідомити. Саме дефолт дозволив відмовитися від непотрібних попутників приватизації, саме дефолт створив у суспільстві страх перед ліберальними реформами, тому що можна залишитися ні з чим, саме дефолт повернув у велику політику справжніх мастодонтів, усіх цих Примакових із Маслюковими, а отже, розчистив дорогу Путіну. Путіну, сама непоказна постать якого могла здаватися багатьом компромісом між громадським очікуванням реваншу та ліберальною мрією про реформи. Пам’ятайте гасло «Путіна — у президенти, Кирієнка — у Думу»? Варто його зараз переробити на «Путіна — у президенти, Кирієнка — у Маріуполь», як усе одразу ж стане на свої місця.

Чи розумів у 1998 році Кирієнко, яке саме завдання він має виконати на посаді глави уряду Російської Федерації? Чи цікаво йому було таке розуміння? На мою думку, не дуже. Кирієнко з тих чиновників, яким не притаманне розуміння наслідків, йому притаманна готовність до виконання завдань. Це, звісно, можна назвати технократією, але у разі, якщо технократія — синонім не професіоналізму, а бездушності. Саме ця бездушність і виявилася затребуваною в сучасній путінській Росії. Саме тому Кирієнко і ходить Маріуполем з радісною усмішкою, ніби Ординкою, а не цвинтарем, створеним на місці процвітаючого міста його співвітчизниками.

Саме тому Кирієнко, саме Кирієнко, став обличчям нової путінської окупації. Окупації, яка не розмірковує і навіть не викриває, як Дмитро Медведєв і Вячеслав Володін, які змагаються між собою в соціальних мережах. І не сміється, як Сергій Лавров. І не плутається у свідченнях, як Сергій Наришкін. І не вигадує конспірологічні теорії, як Микола Патрушев. І навіть не виступає з історичними промовами, як Путін.

Окупація, яка просто відбирає чуже та проголошує його своїм. Без зайвих слів, аргументів, полеміки та емоцій. Окупація, яка доводить, що має значення лише сила, а всі додаткові аргументи — це лише мішура, казки для електорату та можливості для самоствердження Путіна та його соратників. Окупація, яка сама собою ще один — тільки вже моральний — дефолт. Це і є окупація з обличчям Сергія Кирієнка".

Джерело: Крим.Реалії

"Після того, як ми пройдемо Конгрес": Зеленський заявив, що Україна наближається до підписання "важливого договору" зі США

субота, 20 квітень 2024, 18:29

У травні або червні Україна може підписати договір про гарантії безпеки зі Сполученими Штатами. Про це президент України Володимир Зеленський заявив бразильським журналістам в інтерв’ю, відео якого пресслужба глави держави опублікувала 20 квітня, перед...

Путіну "це не повинно зійти з рук": Шольц заявив, що війна в Україні може затягнутися

субота, 20 квітень 2024, 17:28

Близькі країни до Росії мають сумніви, що війна в Україні має якийсь сенс для Кремля, однак війна може затягнутися. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише DW, передають Патріоти України. "У світі немає практично жодного глави уряду, який вір...