"Китай увійшов в "імперський режим": Аналітик спрогнозував, якими можуть бути подальші кроки КНР у відносинах із США та РФ

Китай бачить себе конкурентом США, ба більше, він хоче стати світовим економічним лідером замість нього. Також у Піднебесної є певні стратегічні інтереси в різних країнах, особливо, там де багато ресурсів. Про це повідомив аналітик та аспірант Цзілінського університету Петро Шевченко, передають Патріоти України.

Він наголосив, що наразі Пекін та Вашингтон перебувають у взаємозалежному стані, але водночас вони дуже сильно конкурують щодо того, хто буде лідером у найближчі десятиліття, зокрема, в Азії.

"Імперський режим" Китаю

Крім того, за словами Шевченка, безумовно, Східна Європа також входить у сферу інтересів Китаю. До прикладу, тісне співробітництво Пекіна з Мінськом лише підкреслює наявність у Піднебесної певних інтересів до Білорусі.

"Водночас ми маємо розуміти, що Китай, як росія, увійшов в "імперський режим". Тобто він зараз дивиться крізь імперську лінзу на світ, у якій він поділений на певні сфери впливу великодержавного суперництва", – заявив аналітик.

Як зазначив Шевченко, Китай розуміє – якщо Східна Європа є майданчиком конкуренції між, до прикладу, Москвою та європейськими столицями й Вашингтоном – тоді він таки фокусуватиметься на пріоритетних для себе зонах. У першу чергу – це південно-східна Азія, Тайвань, акваторія Тихого океану.

Інтереси у Східній Європі

Утім, якщо казати про прагматичний підхід Китаю до Східної Європи, то, по-перше, його цікавить транзитна функція цих країн. По-друге, китайці розуміють, що рано чи пізно теперішній консенсус Путіна та Сі Цзіньпіна порушиться. "Тоді Китаю буде потрібен балансир впливу Росії. Саме тому вони розглядають, наприклад, гарні відносини з Мінськом, як певний балансир впливу Москви", – зазначив Шевченко.

Джерело: 24 канал

Більше ніяких "червоних ліній": Україна може бити британською зброєю по цілях всередині РФ - Камерон

п’ятниця, 3 травень 2024, 8:05

Уряд Його Величності обіцяє 3 млрд фунтів стерлінгів (3,74 млрд доларів) щорічної військової допомоги Україні. Україна має право використовувати зброю, надану Лондоном, для нанесення ударів по цілях на території Росії, адже Москва б’є по українській те...

"Циркон", "Онікс", "Калібр" та Х-69: Які запаси ракет є у Росії та що відомо про динаміку їхнього виробництва

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:56

У Росії в запасі є десятки гіперзвукових "Цирконів" та керованих Х-69, а також сотні крилатих "Оніксів" і "Калібрів". Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, скільки орієнтовно ракет залишилось у країни-агресорки. Про це йд...