Другий флот світу: Британські ВМС поповнилися двома новітніми авіаносцями. Є проблеми, але не такі великі, як у Росії

Фінансові контролери зазначають, що в бюджеті Міноборони не прописані видатки на палубну авіацію і кораблі супроводу, без яких авіаносці виконувати свої завдання не можуть.

Британський військово-морський флот отримав два сучасних авіаносця «Куїн Елізабет» і «Прінс оф Уельс». Однак грошей на приведення їх у оперативну готовність немає, передають Патріоти України з посиланням на ВВС.

Авіаносці «Куїн Елізабет» і «Прінс оф Уельс» проекту CVF (Future Aircraft Carrier, або «Авіаносець майбутнього») мають повну водотоннажність 70,6 тис. Тонн при довжині 284 метра. Кораблі здатні розвивати швидкість до 25 вузлів, а дальність ходу без дозаправки 18 тис. км. Призначені для дій у всій акваторії Світового океану.
  • Екіпаж - 600 моряків, 900 авіаторів і, при необхідності, 250 морпіхів.
  • Основне озброєння - 36 ударних літаків Lightning американського виробництва.
  • Вартість кожного корабля - 3,1 млрд фунтів (3,85 млрд доларів).
  • Термін служби - не менше 50 років.
Ідея проекту CVF вперше прозвучала в 2003 році. Роботи почалися в 2009 році.
Головний корабель серії названий на честь королеви Єлизавети I, за царювання якої була здобута історична морська перемога над іспанською «Великої армадою».
На авіаносці вже витратили близько 6 млрд фунтів, але потрібно ще досить багато коштів на їх доведення і приведення в оперативну готовність - для того, щоб вони могли вийти в море і повноцінно виконувати свої завдання.
Як виявилося, цих грошей явно недостатньо, і поки не ясно, з яких джерел буде забезпечено фінансування. Тому терміни приведення в повну готовність цих кораблів можуть бути зірвані, попередило Національне бюро аудиту.
Фінансові контролери зазначають, що в бюджеті Міноборони не прописано видатки на палубну авіацію і кораблі супроводу, без яких авіаносці виконувати свої завдання не можуть.
Міністерству оборони ще належить підтвердити фінансування закупівлі необхідного числа палубних винищувачів-бомбардувальників «Лайтнінг II».

У військовому відомстві заявляють, що збирається довести кораблі до початкової оперативної готовності до грудня 2020 року і до повної боєготовності до 2023 року. При цьому аудитори вважають, що повної готовності кораблі можуть досягти не раніше 2028 роки, та й то без гарантії.

Ядерний статус не врятує: У Китаї прогнозують повну поразку Путіна в Україні та втрату всіх окупованих територій - The Economist

вівторок, 16 квітень 2024, 7:39

Професор Пекінського університету, директор Центру досліджень Росії та Центральної Азії при Фуданьському університеті Фен Юйцзюнь вважає, що Росія зазнає поразки у війні проти України. Його колонку було опубліковано на сайті The Economist. . На думк...

Україна - не Ізраїль, Росія - не Іран: У Байдена виправдовуються, чому США не збиває БПЛА та ракети російських загарбників

вівторок, 16 квітень 2024, 7:31

США не збиватимуть російські ракети та БПЛА, як це було під час атаки Ірану по Ізраїлю. Про це під час брифінгу у понеділок, 15 квітня, заявив координатор Білого дому у сфері нацбезпеки Джон Кірбі. "Це різні конфлікти. Різний повітряний простір. Різна ...