Метаморфози світового закулісся: Офіційно відмовившись допомагати Україні, Болгарія стала одним із найбільших постачальників зброї в Україну, - ЗМІ

Болгарія є одним із найбільших непрямих постачальників зброї в Україну, продавши рекордну її кількість з початку повномасштабної війни.

Як пише видання Euractiv, водночас Болгарія та Угорщина є єдиними країнами НАТО та ЄС, які офіційно відмовляються надіслати військову допомогу Україні.

При цьому, за оцінками експертів, наразі Болгарія через посередників продала Україні зброї та боєприпасів щонайменше на 1 млрд євро.

Як зазначає видання, болгарський збройовий бізнес завжди отримував прибуток від конфліктів у регіонах, де традиційно використовувалися радянські системи озброєння. Збройні підприємства країни виробляють боєприпаси для радянської зброї та іншу продукцію на її основі, яка в більшості випадків має високу якість і вищу ціну на світових ринках.

Читайте також: США оголосили про нову військову допомогу Україні на $725 мільйонів

Зараз болгарська збройна промисловість виявляється одним із найбільших джерел радянських боєприпасів для української армії.

За даними видання, болгарські виробники та торговці зброєю продають свою продукцію переважно в Польщу та Румунію, звідки зброя потім реекспортується в Україну.

Колишній виконавчий директор державної компанії "Кінтекс" Александр Михайлов, через яку проходить експорт зброї з країни, підтвердив рекордний болгарський експорт цього року.

Він навів у якості прикладу експорту болгарської зброї у 2016 і 2017 роках, коли тривали регіональні військові дії в Сирії, Лівії та Ємені. Тоді дозволи на експорт зброї, видані державою, охоплювали угоди загалом на 1,1-1,3 млрд євро. Для порівняння, зазначив Михайлов, з початку війни в Україні до сьогоднішнього дня сума дозволів на експорт зброї склала понад 2 млрд євро.

"Без нашої участі - це несерйозно": Пєсков відреагував на те, що РФ не покликали на Саміт миру у Швейцарії

четвер, 2 травень 2024, 19:15

У Кремлі назвали "Глобальний саміт миру", який пройде 15-16 червня у Швейцарії, не налаштованою на результат ініціативою, передають Патріоти України. Заяву прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова цитують російські пропагандистські ЗМІ. За його словами, бе...

Була задумана як ядерна ракета: У Defence Express розповіли, для яких атак насправді створена "Циркон"

четвер, 2 травень 2024, 18:57

Російська ракета "Циркон", найімовірніше, не є протикорабельною, як про це заявляв Путін, а насправді вона створювалася як ядерна ракета середньої дальності для запуску із землі. Таке припущення озвучили аналітики Defence Express, передають Патріоти Ук...