Міхо на "гачку", або "Чемодан, вокзал, Тбилиси": Чому юристи Зеленського повернули громадянство Саакашвілі з порушенням законодавства?

Звісно, можлива елементарна некомпетентність. Однак з огляду на те, які міцні юристи та хитрюги-бізнесмени оточують президента Зеленського, могли спеціально залишити можливість повторно вислати Саакашвілі, якщо той з часом поведеться "не так"

Президент України Володимир Зеленський не мав права вносити зміни в указ свого попередника Петра Порошенка щодо позбавлення українського громадянства Міхеїла Саакашвілі, тому що це є актом індивідуальної дії, який втрачає свою силу одразу після реалізації. Про це в коментарі розповів юрист Андрій Гук, який пояснив, що акт індивідуальної дії відрізняється від нормативних актів, які продовжують свою дію після набрання чинності, та в які можна вносити зміни, зазначають Патріоти України.

"Якщо є якісь нормативні акти, які постійно регулюють певні відносини, то в них вносяться зміни. Якщо є указ, яким одноразово ухвалюється рішення про припинення громадянства, то далі має бути інший акт індивідуальної дії, який або надає його заново, або в якийсь спосіб виконує рішення суду, наприклад", – каже Гук.

Однак Зеленський просто вніс зміни до попереднього указу без обґрунтувань, що, на думку юриста, є серйозним порушенням техніки й практики ухвалення рішення про громадянство.

"Навіть якщо спробувати змоделювати певні юридичні питання, наприклад, а що було в період між указом Порошенка про позбавлення громадянства й нещодавнім указом Зеленського про внесення змін. То був Саакашвілі громадянином чи ні", – роз'яснює він.

"Якби скасований попередній указ, то можна було б говорити, що скасування відбулося з моменту його ухвалення. Але указ про зміни набрав чинності тільки коли його видали. Виходить, що весь цей період громадянства все-таки не було? Виникнення таких питань показує, що неправильно так робити", – вважає фахівець.

Джерело: Обозреватель

По одному місту за раз? Росія змінила тактику ракетних обстрілів України, - експерт

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:22

Російські окупанти змінили тактику масованих атак на Україну - ворог спочатку накопичує крилаті ракети, а потім завдає максимального удару по одному місту, передають Патріоти України. Авіаційний експерт, заступник генерального директора компанії із вир...

"Над нами летить, падло": У ПС показали, як збивали "Шахед " на півдні

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:59

Командувач Повітряних сил Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони по ворожих дронах-камікадзе на півдні країни 29 березня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Цієї ночі воїни Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряних Сил...