Може стати гарантом безпеки: Куса розповів, як буде змінюватися позиція Китаю щодо України

Найближчим часом Китай буде продовжувати займати ту ж позицію щодо війни в Україні, що і зараз. Про це розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса. На його думку, Китай буде дотримуватися позиції "ми не з Заходом, ми не хочемо розгрому Росії, ми не хочемо розгрому України", передають Патріоти України.

"Для них ідеально, щоб ця війна закінчилася наступним чином: Росія буде частково ослаблена і буде все більше пов'язана з Китаєм, а по Україні всі прийдуть до якогось компромісу. Не важливо до якого - головне, щоб це був компроміс, тому що для Китаю достатньо вже того, що Росія завдала серйозного удару по західній системі міжнародних відносин", - зазначив Куса.

За словами експерта, єдине, що хвилює Китай – щоб Росія як держава не розвалилася. "Буде Путін чи не Путін - взагалі не особливо цікавить Пекін. Їм головне, щоб Росія залишилася єдиною державою, тобто не створилися ніякі ризики безпеки вздовж кордону з Китаєм, тому що Пекіну зараз це не в тему. Ідеально, якщо ситуація по Україні буде вирішена на основі домовленостей в Стамбулі кінця березня - гаранти безпеки щось гарантують і серед них Китай. Тому що Китай хотів би стати одним із зовнішніх грантів, нарівні з іншими-зі Штатами, Британією", - говорить Куса. За словами експерта, на глобальному рівні Китай хоче стати другим центром впливу нарівні з США.

"На відміну від біполярної системи міжнародних відносин в період Холодної війни, вплив глобальних лідерів - Китаю і Штатів - буде не таким всюдисущим, як радянський або американський в минулому столітті. Хоча і США, і СРСР теж не були всемогутніми і не могли на все впливати, а тут вплив буде ще меншим", - пояснює Куса.

Він додає, що на даний момент Китай намагається сформулювати свій підхід до України, саме виходячи з глобальних завдань. "Частково він його вже сформулював - вони не допомагають Росії, оскільки якби вони допомагали, вони б стали ізгоями, а для лідера це не дуже добре. З іншого боку, вони не хочуть тотальної перемоги Заходу в Україні, тому що це послабить позицію Китаю", - уточнив Куса.

Визначити подальші позиції Китаю, вважає експерт, повинен осінній з'їзд Компартії Китаю. "Там якраз повинні вирішити, чи залишиться при владі Сі Цзіньпін, тому що є інформація про те, що можуть зробити ставку на інших – є речі, якими незадоволені в його правлінні, є речі, які подобаються", - зазначив Куса.

"Коли ми спостерігаємо певні скупчення людей": У Генштабі дали поради українцям, які стоять у чергах до ТЦК

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:50

Аби не стояти в чергах до ТЦК та СП, варто спланувати свій візит не в час пік, адже військкомати зараз переведені на цілодобову роботу. Окрім того, від 18 травня можна буде оновити свої дані ще й через електронний кабінет призовника та у ЦНАП. Про це п...

Ворог прискорює наступ: У The Hill оцінили, скільки території може втратити Україна

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:45

Росія активізує всю свою міць, щоб максимально використати вікно можливостей, що залишилося, і домогтися будь-яких успіхів на фронті, доки нова зброя від США для України ще не прибула на поле бою. Про це пише видання The Hill, передають Патріоти Украї...