"Можемо виробляти швидко і великими обсягами": Німецькі виробники зброї заперечили слова міністра оборони ФРН про промисловість у "довоєнному режимі"

Виробники зброї у ФРН заперечили міністру оборони Борису Пісторіусу, який пояснив дефіцит з постачанням військових матеріалів Україні повільністю їх виробництва. Про це йдеться в матеріалі Bild.

Бізнесмени відреагували на інтерв'ю, в якому Пісторіус сказав, що федеральний уряд буде залежати від збройової промисловості в питанні постачань для України.

"Промисловість неймовірно старається, але вона все ще в довоєнному режимі. Це просто не відбувається так швидко", - заявив міністр.

У компанії Hensoldt, яка виробляє, зокрема, радіолокаційне обладнання для системи ППО IRIS-T, що використовується в Україні, зреагували на ці слова.

"Як співробітник оборонної промисловості я заперечив би міністру: з 24.02.2022 р. наше мислення швидко й докорінно змінилося. Ми можемо виробляти швидко і великими обсягами. Для цього мають просто бути видані накази", - заявив керівник відділу комунікацій компанії Йоахім Шранцхофер.

Ганс Крістоф Ацподієн, голова Федеральної асоціації промисловості безпеки та оборони Німеччини (BDSV), також не згоден з міністром: "Одразу після нападу Росії на Україну міністерство оборони попросило нас зробити все можливе, щоб Бундесвер був готовий до дій. Тоді багато наших компаній доклали зусиль – іноді на власний ризик – аби якомога швидше вдосконалити обладнання Бундесверу".

Отже, вважає Ацподієн, вина лежить на уряді, адже "спочатку майже нічого не можна було замовити через бюджетні причини", тож компанії ризикували, розширяючи потужності без перспективи твердого замовлення. Водночас голова Асоціації визнає, що ситуація кардинально покращилася після приходу Пісторіуса на посаду.

Подібну заяву зробив і Нільс Беєр, речник Thyssenkrupp Marine Systems із Кіля, яка, зокрема, будує підводні човни та фрегати. Він сказав: "Ми маємо на меті перетворити Вісмар (місто на півночі ФРН - ред.) на місце для будівництва нових підводних човнів і фрегатів. Однак відповідні комісії від федерального уряду та інвестиції мають вирішальне значення для повної активації. Тож ми готові, коли федеральний уряд потребуватиме нас".

Своєю чергою керівник Rheinmetall Армін Паппергер наголосив на хорошій співпраці між федеральним урядом і збройовою промисловістю. Генеральний директор підприємства сказав: "Багато чого змінилося на краще у військових закупівлях. Лише Rheinmetall минулого року отримав замовлення або рамкові угоди від федерального уряду на суму понад 10 мільярдів євро – для Бундесверу та для України. Цього року ця сума зросте щонайменше до 15 мільярдів".

Водночас він не погодився зі звинуваченням у повільних поставках. "Темпи швидкі: те, що раніше зайняло б десять років, тепер досягається за кілька місяців. Ми побудуємо нову фабрику боєприпасів у Німеччині в рекордні терміни, щоб створити стратегічну безпеку постачань", - сказав Паппергер.

Додамо, що у згаданому інтерв’ю Пісторіус повідомив, що цього року Німеччина доставить в Україну, зокрема, понад 200 тисяч артилерійських боєприпасів.

У бюджеті ФРН на 2024 рік на військову допомогу Україні передбачено близько 7,5 млрд євро.

"Бавовні" бути: Україна отримала далекобійні ракети ATACMS, які можуть уразити Керченський міст. - Forbes

понеділок, 20 травень 2024, 11:30

Сили оборони могли потопити російський тралер "Ковровец" у Севастополі за допомогою доправлених США ракетних комплексів Army Tactical Missile Systems (ATACMS). Про це 19 травня пише Forbes. . Видання зазначає, що порт Севастополя в окупованому Росією ...

У Луганську прогриміли вибухи - повідомляють про влучання в базу підготовки окупантів

понеділок, 20 травень 2024, 10:58

В окупованому російською армією Луганську в районі селища Ювілейне 20 травня зафіксована серія вибухів. Повідомляють про влучання в "академію внутрішніх справ". За інформацією від місцевих мешканців, вибухів було близько восьми і лише один раз спрацюва...