"Ми бачимо": Експерт пояснив, чому Польща не збила російську ракету у своєму небі

Протиповітряна оборона Польщі вирішила не збивати російську ракету, яка в ніч на 24 березня порушила повітряний простір країни, а просто спостерігати за нею - тим самим вибравши "найлегший шлях". Військові могли б уразити ціль у випадку, якби ракета збилася з курсу або цілеспрямовано летіла вглиб польської території, передають Патріоти України.

Такою думкою в коментарі OBOZ.UA поділився військово-політичний оглядач Ігор Левченко. Він зазначив, що ракети РФ не вперше залітають на територію Польщі, яка, до речі, є членом НАТО.

Українцям, звичайно, хотілося б, щоб реакція керівництва Польщі (як і керівництва Північноатлантичного альянсу) була б "активнішою, агресивнішою й дієвішою".

"Чому в попередні рази поляки почали піднімати бойову авіацію? Тому що тут є два варіанти, якщо ракета до них залітає. Якщо вона просто там, грубо кажучи, збилася з курсу, втратила орієнтування, поламалася і летить чорт знає куди. Тобто полетіла кудись у глибину польської території. Або це робиться навмисно, вона і мала кудись летіти – це один варіант. У принципі, для них самих важливо такі ракети збивати", – сказав експерт.

Другий варіант – як під час атаки 24 березня – це коли ціль порушила польський повітряний простір, але ППО й радіоелектронним засобам видно, що ракета розвертається назад в Україну. Поляки, за словами Левченка, зрозуміли, що "це не їхня справа".

"Вони просто в цій ситуації обрали найбільш легкий для себе шлях – нічого не робити, а спостерігати. Тому це саме так і відбулося", – зазначив військово-політичний оглядач.

Він вважає, що Україні потрібно максимально використати цю ситуацію й вимагати від союзників надання нових систем ППО, збільшення кількості Patriot або SAMP/T.

"Бо ми бачимо, що сьогодні (25 березня. – Ред.) був удар балістичними ракетами по Києву і в принципі ракети були збиті. Звичайно, це комплекс Patriot спрацював, але ж такі комплекси бажано, щоб вони прикривали всі великі міста, критичні об'єкти інфраструктури. Наприклад, ми знаємо, що у Львівській області удари наносились по об'єктам "Нафтогазу", підземним газосховищам... Це вперше, наскільки я розумію, відбувалося саме по такій інфраструктурі – при тому вони дуже хотіли її уразити, тому що наносили удари "Кинджалами". Тому бажано, щоб такий обʼєкт також був прикритий комплексом типу Patriot. Тому треба правильно використати цей момент у політичних, дипломатичних та інших цілях", – пояснив Левченко.

На його думку, для РФ, можливо, будуть дипломатичні наслідки. Також є ймовірність, що поляки підтягнуть до українського кордону більше ППО. Однак #Захід буде намагатися будь-якими силами уникати входження в прямий конфлікт із Кремлем".

"Розраховувати на те, що їхня відповідь буде якоюсь такою дієвою, агресивною – поки що немає таких передумов", – упевнений експерт. Можливо, ситуація зміниться, якщо російська ракета завдасть збитків на території Польщі. Однак Варшава не почне завдавати ударів по Москві. "Максимально, що вони можуть зараз робити – це посилювати нас. Треба на цьому постійно наполягати і цю тему активно використовувати. Росіяни, знову ж таки, можливо, дали нам черговий козир і черговий довод у діалозі із Заходом щодо посилення нашої системи ППО", – заявив Левченко.

Занепад московської імперії все очевидніший: Сербія обміняла Росію на Китай. Підсумки візиту Сі Цзіньпіна до Белграду - Politico

четвер, 9 травень 2024, 9:32

Братушки радо вітали свого нового покровителя у змаганнях за Косове. Московитам залишається робити вимушено радісний вигляд, дивлячись як далекосхідний сюзерен перебирає у них найглибшу зону впливу у Європі. Приїзд лідера Китая Сі Цзіньпіна до Белграда...

Заміна мосту? Росіяни майже добудували залізницю, яка з'єднає Маріуполь з Ростовом-на-Дону, - Андрющенко

четвер, 9 травень 2024, 9:23

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що залізниця, яка з'єднає Волноваху з Ростовом-на-Дону через Маріуполь, запрацює в кінці травня, на початку червня Про це він сказав в етері телеканалу "Еспресо". "За квітень і початок травня...