На верфі Галацу в низов'ї Дунаю збудують перший авіаносець під безпілотники (фотофакти)

Вперше з часів Холодної війни в акваторії Чорного моря побудують корабель класу авіаносець. Як пише румунське видання Profit, корабель призначений для військово-морських сил Португалії, його планується побудувати на верфі Damen Shipyards Galați у румунському місті Галац (трохи вище за течією Дунаю від українського Рені. - ПУ), в 150 км від Чорного моря.

Розробником і замовником виступає голландська Damen Shipyards Group. Сам корабель португальцями класифікується як Multifunctional Naval Platform, а ось розробникам — як Multi-Purpose Support Ships. У будь-якому випадку, відповідно до повідомлення компанії, це корабель який може мати водозаміщення від 7000 до 9000 тонн, та довжину від 100 до 130 метрів при ширині 20 метрів.

Він має традиційну для будь-яких авіаносців льотну палубу зі зміщеним «островом» та значним підпалубним простором, а також доковою камерою. Позиціювання такого корабля як мульти-платформи, а не універсального десантного корабля пов’язано з тим, що він має бути більше носієм не вертольотів, а дронів, як водних так і повітряних.

Останні мають бути або вертикального злету, або запускати з катапульти. А вантажна палуба площею 650 метрів дозволяє розмістити близько 12 стандартизованих контейнерів з різноманітною апаратурою.

Таким чином цей корабель стане першим авіаносцем з часів Холодної війни, який буде побудований на Чорному морі. А до цього в басейні Чорноно моря авіаносці та вертольотоносці будували лише в українському Миколаєві.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...