"Нафтова війна: Розрахунок або прорахунок Кремля", - Портников

"Зниження нафтових цін і обвал російського рубля - це не тільки результат об'єктивних економічних умов, які склалися в результаті кризи. У першу чергу це результат відмови Росії від домовленостей з іншими експортерами", - пише у своєму блозі Віталій Портников, передають Патріоти України, і продовжує:

"Коли ціни на нафту знижувалися у недавньому минулому, на цінову політику було досить важко вплинути саме через неузгодженість дій. І Росія, і Саудівська Аравія безпорадно спостерігали за тим, як знижуються ціни. Однак потім вдалося створити механізм спільного ухвалення рішень, який продемонстрував свою ефективність в останні роки. Саме цей механізм Росія і зруйнувала, коли її міністр енергетики Олександр Новак відмовився від зменшення видобутку нафти.

І тепер може статися все що завгодно. Цінова війна вже почалася, барель може коштувати і 20 доларів, рубль злетить до небес по відношенню до світових валют. Однак в Москві пішли на це свідомо. І залишилося тільки зрозуміти - навіщо?

Відповідь на це питання навряд чи може бути однозначною. У Кремлі могли вирішити, що резервів достатньо для того, щоб дозволити собі нову війну - тепер енергетичну. Послабити позиції Сполучених Штатів у сланцевій нафті. Вдарити по Саудівській Аравії. Вирішити якісь проблеми російських нафтових компаній: інтереси найближчого соратника Путіна Ігоря Сечіна можуть бути куди більш важливим мотивом, ніж інтереси держави. До кінця зрозуміти сенс рішення Кремля поки що не так просто.

Але просто зрозуміти інше - це справжня війна, а не гра в комп'ютері. А в цій війні можуть бути і прорахунки, ситуація може і не складатися так, як розраховують в Москві. Саудівська Аравія вже прийняла виклик і приступила до планомірного зниження цін, яке може стати ударом для російських нафтовиків. Може накластися ефект коронавірусу. Може спрацювати ефект доміно, коли падінням ринку вже неможливо буде управляти.

Коли Росія починала Першу Світову війну, її уряд теж не очікував, що жертвою цього рішення стане сама держава. І таких прикладів в історії достатньо. Кремль може досягти своїх цілей - але надто високою ціною, яка виявиться непосильною для самих росіян і спровокує обвал режиму. А може просто програти цінову війну іншим експортерам і незабаром повернутися до звичного механізму узгодження цін. Про це сьогодні вже сказав російський міністр енергетики, який підкреслив, що відмова від продовження угоди щодо зменшення видобутку не виключає подальшої взаємодії".

Джерело: Еспресо.ТV

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...