Найгірший спад з часів розпаду СРСР: Боррель спрогнозував скорочення ВВП Росії

Санкції, запроваджені ЄС проти Росії, призведуть до скорочення її ВВП на 10% вже у 2022 році. Це викличе "найбільшу рецесію" її економіки з часів розпаду СРСР. Про це розповів верховний представник блоку із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, передає DW. Він зазначив: одним із найважливіших завдань Євросоюзу є "розірвати зв'язки російської економікою з рештою світу", передають Патріоти України.

"ВВП Росії цього року скоротиться на 10%. Це призведе до найбільшої рецесії… з часів розпаду Радянського Союзу", – сказав Боррель.

Разом з тим, дослідниця Міжнародного інституту стратегічних досліджень Марія Шагіна наголошує: санкції призвели до закриття доступу Росії до західних фінансових джерел та ринків. Що, в підсумку, призведе до "відкату індустріалізації" країни.

"Росія продовжує продавати нафту і газ за рекордними цінами, поповнюючи таким чином військову скарбницю, яка в неї вже була до війни. Тому здається, що вона не особливо постраждала від санкцій. Але на мікроекономічному рівні все зовсім інакше – Росія тепер має змінити свою економічну модель. У країні відбудеться відкат індустріалізації", – пояснила дослідниця.

Зі свого боку, дослідники Єльського університету зазначають: внаслідок запроваджених Заходом санкцій економіка Росії виявилася "скаліченою". Фінанси Кремля перебувають у набагато складнішій ситуації, ніж прийнято вважати, у зв'язку з чим нині "Росія не має виходу з економічного забуття".

Вони підкреслюють: поширюване міжнародними ЗМІ твердження, що санкції більше б'ють по Заходу, ніж по самій Росії – докорінно неправильне. "Це абсолютно не відповідає дійсності, будучи відображенням широко поширеного, але фактично невірного нерозуміння того, як насправді тримається російська економіка в умовах результату понад 1000 глобальних компаній та міжнародних санкцій. Вихід бізнесу та санкції катастрофічно калічать російську економіку", – йдеться у звіті.

Виконував завдання росіян: Харківський підприємець проведе п'ять років у тюрмі (фото)

середа, 24 квітень 2024, 19:14

Орджонікідзевський районний суд Харкова виніс вирок 44-річному приватному підприємцю з Харкова, який співпрацював із російськими окупантами. Чоловіка визнали винним і призначили йому покарання у вигляді п'яти років і шести місяців тюрми. У суді чоловік...

У Путіна особливий план: Армія РФ може почати великий наступ на Україну під час саміту НАТО, - Atlantic Council

середа, 24 квітень 2024, 17:50

Росія розпочала свою третю велику хвилю мобілізації в очікуванні майбутньої весняно-літньої кампанії. Президент Росії Володимир Путін 31 березня підписав указ про початок чергового призову на строкову військову службу, встановивши плановий показник до ...