Накривали із "Градів" свої, а "відмовників" кидали в підвал: Окупант поскаржився на великі втрати в Україні і командування

Російський окупант зажадав притягнути офіцерів ЗС РФ до кримінальної відповідальності за перевищення посадових повноважень. За його словами, вони викрали його з товаришами по службі й незаконно утримували в підвалі "ДНР",передають Патріоти України.

Причиною нібито стала відмова мобілізованих воювати в окопах на території України, де їх накривали "свої ж "Гради". Про це пише Telegram-канал "Можем объяснить", публікуючи фото заяви військовослужбовця слідчому комітету РФ.

"Ми потрапляли під вогонь власної артилерії. Свої ж "Гради" працювали по своїх же окопах", – розповів звільнений із підвалу "ДНР" загарбник-"відмовник" Михайло Носов.

Він каже, що його співслуживці ще залишаються в підвалах окупантів. Також зізнався, що воював проти ЗСУ, перебуваючи на позиціях поряд із селом Старовірівка Харківської області.

"Нас завозили на дві доби в окопи, щоб стежити за нападами, щоб ворог не підійшов. По нас постійно велися мінометні обстріли, а з квадрокоптерів гранати скидали. У нас були автомати, гвинтівки, кулемети і все", – згадав Носов.

Він стверджує, що після першої ж доби в окопі відмовився воювати. Окупант поскаржився, що багато російських військовослужбовців загинули, в основному від мінометних обстрілів, причому з боку своїх. Але командири пояснили непідготовленим до бою солдатам, що "Град" – зброя не високоточна, тому розкид снарядів великий і "якщо зачеплять своїх, це нормально".

Зазначається, що 12 жовтня він і ще 13 спывслуживців написали рапорт про відмову від служби в лавах армії РФ, а вже 16 жовтня їх "відвезли в підвал поблизу села Федорівка". Мовляв, перші три дні їх не годували, вдень "відмовники" рили окопи, а потім їх нібито замикали в підвалі, що не опалювався, і загалом утримували так більше трьох тижнів.

Імена деяких товаришів по службі, які залишилися там, Носов запам'ятав: Михайло Котовщиков, Олексій Калінін, Віталій Дарніков, Євген Масютін, Олексій Шевцов, Владислав Басенко.

"Постійно когось привозили, когось відвозили. Загалом у підвалі було 25 людей. Наскільки знаю, з нього вибрався тільки я", – висловився він.

Окупанта випустили 13 листопада і відвезли до Ростовської області РФ, щоб він пішов до шпиталю. Вже з клініки той звернувся до адвоката і подав до СКР заяву про скоєні щодо нього злочини. ЗМІ додало, що зараз "відмовник" перебуває у санчастині Семенівського полку в Москві і проходить лікування.

МЗС обмежило надання консульських послуг: У "Слузі народу" виступили з заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:23

Дії Міністерства закордонних справ щодо призупинення надання консульських послуг чоловікам призовного віку за кордоном є надзвичайним заходом, поки закон про мобілізацію не набрав чинності. Адже можуть виникати кризові ситуації, зокрема, в оновленні до...

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...