"Навіщо мерцеві 300 тисяч рублів?": Росіяни активно "косять" від призову в російську армію

За даними юристів і правозахисних груп, в Росії все більше чоловіків призовного віку намагаються уникнути служби в російській армії. Про це йдеться в спеціальному матеріалі, який опублікувало агентство Reuters, передають Патріоти України.

Повідомляється, що люди прямо їдуть з Росії, шукають альтернативні шляхи, а деякі просто ігнорують повістки з військкомату ‒ незважаючи на можливий штраф або тюремний термін до двох років. Одне з джерел розповіло Reuters, що його відмова йти в російську армію викликала проблеми в сім'ї, оскільки його батьки переконані, що військова служба — обов'язок кожного юнака.

Група "Звільнення" надає безкоштовні юридичні консультації для тих, хто хоче уникнути служби в армії. Її спів-керівник Дмитро Луценко проживає на Кіпрі і ділиться, що кількість клієнтів і зацікавлених осіб зросла до 1000 (у порівнянні з двома сотнями людей, які цікавилися цим до 24 лютого ‒ дня початку повномасштабної військової агресії РФ проти України).

Ще одна правозахисна група під назвою " Громадянин. Армія. Закон " зосереджена на радах людям, які шукають альтернативні види військової служби ‒ наприклад, робота в госпіталях, а не безпосередньо в армії. Правозахисники кажуть, що в 2022 році число звертаються до них людей зросла вдесятеро.

"Багато людей просто бояться йти в активно воюючу армію", - пояснює керівник організації Сергій Кривенко.

Юрист Денис Кокшаров, Керівник правового об'єднання" призовник", повідомив ‒ на початку війни кількість звернень зросла на 50% без уточнення цифр. Однак він додав, що пізніше подібні запити стали рідкістю і все більше людей йдуть добровольцями. Різку зміну статистики він пояснив примиренням суспільства з ситуацією і"виявленням патріотизму".

Кремль переадресовує всі питання по темі ухилення від призову в Міністерство оборони. Але там взагалі не відповідають на питання, наскільки поширене ухилення від призову і як воно впливає на боєготовність російської армії.

Reuters отримали дуже красномовну розповідь від 30-річного росіянина, який побажав залишитися анонімним. Йому нібито подзвонили і викликали у військкомат ‒ для уточнення особистих даних. В установі чоловіка розпитували про попередній досвід служби в армії і запропонували 300 тисяч рублів (за нинішнім курсом ‒ 5 тисяч доларів США) на місяць, якщо він погодиться воювати в Україні. Чоловік відхилив пропозицію, аргументувавши його відсутністю належного досвіду і похмуро пожартував ‒ "навіщо мерцеві 300 тисяч рублів?".

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...