Навряд чи із релігійними цілями: РПЦ скуповує в Норвегії будинки з видом на військові бази НАТО

Російська православна церква має дуже мало спільного з Богом, та дуже багато зі спецслужбами країни-терористки. Так, стало відомо, що автокефальна церква Росії надає перевагу нерухомості з видом на військові бази. За останні роки у Норвегії РПЦ уже скупила декілька об'єктів нерухомості вздовж узбережжя. Вид з однієї з них експерт з безпеки країни Альфа Сефланд Вінґе охарактеризувала як "незручно хороший", передають Патріоти України.

Нерухомість РПЦ поруч з військовими об'єктами

Так, з цієї нерухомості відкривається повний вид на найважливіший порт та військово-морську базу флоту Норвегії – Хааконсверн. Там, зокрема, розташована гармата фрегата, підводні човни і МТБ. Молитовний будинок РПЦ розташований високо на ладшафті всього за 3 кілометри від неї.

Ба більше, журналісти видання стверджують, що навідалися до церкви та нікого там не застали. Вони охарактеризували побачене так: у вікнах були хрести, лампадки та інші релігійні реліквії, а крізь вікна підвалу було видно просту кімнату для переговорів з білими пластиковими скатертинами на столах, книгами на полицях та дитячими іграшками у кутку. Однак на першому поверсі всі вікна були закриті щільними шторами.

Інша нерухомість РПЦ у Ставангері розташована поруч із Об'єднаним військовим центром НАТО в Йотто. Цей будинок знаходиться лише в кілометрі від важливого військового об'єкта і приблизно в п'ятнадцяти хвилинах ходьби.

Інша нерухомість РПЦ у Норвегії

Також відомо, що РПЦ має у власності нерухомість у:

  • Кармой,
  • Клеппе,
  • Брюне,
  • Фінмарку,
  • Осло.

Експерт з безпеки Норвегії Альфа Сефланд Вінґе вважає, що власність Росії, така як у Хааконсверні, може бути проблемою, адже є багато способів використання будівель і об’єктів, таких як цей молитовний будинок. Зокрема, з таких об'єктів можна зривати сигнали та прослуховувати їх, можна керувати безпілотниками, розміщати людей, які картографують територію. Загалом існує широкий спектр діяльності, яка може бути виконана з такої бази.

Однак експертка не хоче робити передчасні висновки та підкреслює, що церква в основному веде законну діяльність. "Можливо, такі будівлі використовуються не для релігійних цілей. Але я не маю підстав стверджувати, що це відбувається тут", – зазначила вона.

Однак їй незрозуміла мотивація перенесення церкви, яка раніше була в центрі Бергена, ближче до військових об'єктів. Також занепокоєння викликає те, що РПЦ близька до Путіна та підтримує війну в Україні.

Однак у самій церкві в Бергені все заперечують. Її отець Дмитро Останін заявив, що сам є українцем та проклинає війну, яку Росія розв'язала проти моєї України. Ба більше, за його словами, він робить усе, щоб всіляко допомогати українцям. Паства ж у Ставангері заперечує, що володіє нерухомістю на Йотто або Клеппе.

Путіну "це не повинно зійти з рук": Шольц заявив, що війна в Україні може затягнутися

субота, 20 квітень 2024, 17:28

Близькі країни до Росії мають сумніви, що війна в Україні має якийсь сенс для Кремля, однак війна може затягнутися. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише DW, передають Патріоти України. "У світі немає практично жодного глави уряду, який вір...

Почалися проблеми: Виробництво зброї в Україні сповільнюється з двох причин, - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 17:22

Українські підприємства з виробництва зброї, які з'явилися після початку повномасштабного вторгнення РФ, шукають фінансування і побоюються стати ціллю ракетних атак окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. За словами журналістів,...