Не лише на полі бою: В ISW вказали на загрозу для України від затримки західної допомоги

Затримання в наданні західної допомоги Україні в галузі безпеки, можуть зробити її енергетичну інфраструктуру більш вразливою до російських ударів. Про це йдеться в аналізі Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти України.

Аналітики посилаються на інтерв’ю видання Financial Times із виконавчим директором приватної енергетичної компанії ДТЕК Максимом Тимченком. В розмові він попередив, що затримання безпекової допомоги послабили здатність України протистояти російським атакам на енергетичну інфраструктуру.

Тимченко поінформував, що спершу Україна була готова захистити енергетичну інфраструктуру на початку зими 2023-2024 років, але в останні тижні дедалі більше російських безпілотників і ракет досягли своїх цілей.

Виконавчий директор ДТЕК уточнив, що 2024 року російські війська вже 160 разів обстріляли українську енергетичну інфраструктуру. Внаслідок атак понад мільйон домогосподарств і підприємств зазнали знеструмлень.

В ISW вказали, що окупанти завдали кількох масштабних ударів по Україні у грудні 2023 року, в січні та лютому 2024 року, ймовірно, змусивши тамтешні сили використати значну кількість перехоплювачів.

Українські посадовці також наголошували, що держава зіткнулася з "критичною нестачею" ракет ППО. Водночас офіційні особи США оцінили, що ця нестача ставатиме дедалі суттєвішою протягом весни та літа 2024 року без подальшої допомоги Україні у галузі безпеки.

Тимченко зазначив, що економіка України залежить від стабільності її енергетичної мережі, і серйозні збої в мережі можуть суттєво перешкодити поточним зусиллям держави з розширення своєї оборонно-промислової бази.

"Обмежені ефективні системи протиповітряної оборони, скорочення запасів ракет протиповітряної оборони та російські ракетні удари і удари безпілотників, які тривають, ймовірно, змусять Україну зробити важкий вибір щодо прикриття ППО", – оцінили в Інституті вивчення війни.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...