"Не поспішайте "радіти" за Росію через падіння ціни на нафту. Уже завтра вона не розвалиться", - журналіст

"Треба розуміти, що цей процес був ініційований самою Росією і освячений Путіним. Рішення Саудівської Аравії збільшити видобуток нафти - це реакція на дії Росії", - пише у своєму блозі Олексій Братущак, передають Патріоти України, і продовжує:

"Чому ж сама Росія пішла на крок (відмова в рамках ОПЕК+ зменшувати видобуток нафти), який має знищити її саму? Бо в Кремлі не вважають, що це призведе до краху нафтогазових кампаній РФ. Там думають (тільки не смійтесь, це серйозно) про крах цілої галузі в США. Йдеться про видобуток сланцевого газу.

От ми знаємо, що російська нафта має певну собівартість. І якщо ціна на світових ринках менша – Росія несе значні збитки.

Свою собівартість має і американський сланцевий газ. І так само: за умов низьких цін на нафту на світових ринках з певного моменту його видобуток стає нерентабельним.

Але є суттєва різниця. Ціна американського сланцю повністю рахується у доларах. Російської нафти – переважно у рублях. Якщо курс російського рубля обвалити, то собівартість у доларах російської нафти зменшується.

Умовно. Нехай у рублях собівартість російської нафти 2400 за барель. Нехай курс 60 рублів за долар. Отже, у доларах собівартість російської нафти складає $40 за барель. Нехай на світових ринках ціна нафти впала до $30 за барель. Щоб Росія отримувала ті самі 2400 рублів, потрібно опустити рубль до 80 рублів за долар. Все.

Щось подібне ми зараз і бачимо. Ціна на нафту впала, курс долара до рубля виріс. Плюс якісь додаткові втрати нафтових компаній в Росії можуть компенсувати за рахунок бюджету, податкових пільг, валютних запасів.

Так само і з держбюджетом РФ. Він порахований з певною ціною на нафту і певним курсом. І падіння ціни на нафту у доларах компенсується здорожчанням цього долару по відношенню до рубля. Отже, з точки зору Кремля – все у них добре.

Але ось це "все добре для Кремля" має зворотній бік. І називається він – "рассєянє". Бо забаганка російських керівнкиів боком вилізе саме для простих громадян. Вони знову за один десь стали значно біднішими.

І ось тут питання: яка буде реакція "рассєян"? Порадіють за те, як "Вєлікая Рассєя" показала "кузькіну мать" тому ОПЕКу та Штатам? Чи почнуть масово запитувати: якого фіга все це за наш рахунок?

Щось мені підказує, що другого зараз не станеться. Бо у них на носі значно важливіші справи: внести Бога в Конституцію та відсвяткувати 75-річчя великої перемоги...".

Хочуть викликати паніку: Росіяни розганяють у ТikТok фейк про нібито підготовку наступу на Харків та Суми

середа, 24 квітень 2024, 14:56

Російські пропагандисти розганяють черговий фейк у соціальних мережах. Росіяни намагаються налякати українців нібито підготовкою до наступу на Харків та Суми, передають Патріоти України з посиланням на Центр протидії дезінформації у Telegram. Пропаганд...

Є особливий інтерес: Чеченська Республіка посилює співпрацю з Іраном, - ISW

середа, 24 квітень 2024, 14:52

Чеченська Республіка намагається поглибити зв'язки з Іраном на тлі інтенсифікації двосторонньої співпраці між Росією та Іраном у сфері безпеки. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти України. Депутат Де...