Не тільки про "Північний потік-2": Зеленський розповів, про що йшлося на переговорах з Меркель

Президент України Володимир Зеленський розповів, про що йшлося на переговорах з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Про це Зеленський повідомив на спільній прес-конференції з Меркель, передають Патріоти України.

Він наголосив, що радий вітати Меркель в Україні та подякував Німеччині за 1,5 млн вакцин проти COVID-19. "Сьогодні ми обговорили... багато питань, зокрема про ризики і масштаб загроз, на які ми маємо реагувати... Ми розраховуємо на Німеччину, яку вважаємо одним із наших ключових союзників у Європі", - зазначив президент.

Зеленський також подякував німецькій стороні за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, мирного врегулювання ситуації на Донбасі та невизнання спроби анексії Криму з боку Росії.

"Пріоритетною темою наших переговорів був процес мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Важливо, щоб у рамках "нормандського формату" Україна, Німеччина та Франція мали консолідовану позицію щодо плану мирного врегулювання, який має бути заснований на кластерах", - сказав президент.

Крім того, він зауважив, що актуальним залишається й паризький порядок денний, який має бути імплементований. "Ми прагнемо домогтися режиму постійного і сталого припинення вогню, обміну утримуваними особами, відкриття КПВВ з боку тимчасово окупованих територій та довгоочікуваного доступу на тимчасово окуповані території представників Міжнародного комітету Червоного хреста", - розповів Зеленський.

За його словами, позиція щодо необхідності проведення саміту "нормандської четвірки" є незмінною, а допоки у цьому питання відсутній прогрес - тиск на Росію має зберігатися. "Важливим питанням наших переговорів була енергетична безпека та "Північний потік-2". Ми розглядаємо цей проект виключно через призму безпеки та вважаємо його небезпечною геополітичною зброєю з боку Кремля. Відповідно до угоди про асоціацію, ми ініціювали проведення консультацій з Єврокомісією та урядом ФРН найближчим часом", - додав Зеленський.

За його словами, Україна має амбітний план зеленої трансформації, а також підтримує кліматичні амбіції Євросоюзу. Президент уточнив, що вони з Меркель також обмінялися думками щодо ситуації в Афганістані та сподіваються на досягнення там миру. Зеленський нагадав, що Україна евакуювала звідти 162 особи, серед яких 36 громадян України.

Джерело: УНІАН

Пекін підіграє агресору: Китай сховав у порту корабель, який доставляв зброю з КНДР до Росії, - Reuters

четвер, 25 квітень 2024, 11:30

Китай надав причал для російського вантажного судна, що знаходиться під санкціями США, причетного до постачань північнокорейської зброї до Росії, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. Британський аналітичний центр Royal United Services I...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...