"Не варто переоцінювати Захід": Куса розповів, чому сповільнилося постачання зброї в Україну

Західні країни не були готові до такої масштабної війни, яка вже майже 9 місяців триває в Україні. У зв'язку з цим військово-промислові потужності цих країн були не готові виробляти стільки зброї, скільки потрібно нашій державі. Про це розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса під час чату на "Главреді", передають Патріоти України.

"Я вважаю, що ані Європа, ані США не були повністю готові до такої війни в Україні. Про це свідчить і перша реакція наших західних союзників, які думали, що ми за тиждень падемо, і той факт, що військово-промислові потужності західних країн були не готові виробляти стільки зброї, скільки потрібно Україні. З цієї причини, наприклад, вони зараз не можуть задовольнити всі потреби України в зброї і техніці – вони не встигають виробляти стільки зброї. А те озброєння, яке Захід нам передає, старе і давно вже не стоїть у західних країн на озброєнні, і вони ніяких нових контрактів не замовляли", - сказав Куса.

За його словами, все, що наразі відбувається в Україні, абсолютно нове для Заходу. Тому та допомога, яку отримує Україна, це майже максимум можливостей західних країн, враховуючи їхній нинішній стан.

"Крім того, потрібно враховувати і те, що на Заході купа внутрішніх проблем. Плюс глобальна рецесія на тлі, і вони не можуть просто взяти і всі ресурси перевести Україні. Не варто переоцінювати наше значення для західних лідерів і західного виборця", - зазначив експерт.

Також Куса зауважив, що Сполучені Штати, яких всі вважають "старшим братом", не такі вже й всесильні. У них також є свої прогалини та невдачі. "Після Афганістану, Іраку, Сирії – всіх історій Близького Сходу – потрібно було зрозуміти, що США – це дуже потужна держава, але і у їхніх можливостей є межа. Крім того, Сполучені Штати сьогодні – це не США 50 років тому. Вони частково втратили свій вплив, підросло і багато інших країн, які хочуть відігравати активну роль на міжнародній арені. Штати залишаються наддержавою, можуть впливати на багато процесів, але не варто їх переоцінювати", - сказав він.

Життєво важливе обладнання: Британія надає Україні найбільший пакет допомоги

субота, 11 травень 2024, 19:05

Міністерство оборони Великої Британії повідомило про надання Україні найбільшого пакету військової допомоги, передають Патріоти України. "Разом із 500 мільйонів фунтів стерлінгів у вигляді військового фінансування Велика Британія надає життєво важливе ...

Окупанти закидали Харківщину КАБами: У Вовчанську багато загиблих та поранених

субота, 11 травень 2024, 18:52

Російські загарбники сьогодні, 11 травня, інтенсивно обстрілювали місто Вовчанськ (Харківська область), і вже відомо про загиблих та поранених серед цивільного населення. Про це голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідо...