Новообраний Європарламент прийняв нову жорстку резолюцію щодо українських політичних в'язнів

У документі Європарламент вимагає від Росії безумовного і негайного виконання рішень Міжнародного трибуналу в Гамбурзі про звільнення 24 військовополонених українських моряків.
Європарламент. Фото: ERR.

Новообраний Європейський парламент прийняв нову жорстку резолюцію щодо українських політичних в'язнів, в якій засуджуються дії Росії. Документ підтримали 458 депутатів, передають Патріоти України.

У документі Європарламент вимагає від Росії безумовного і негайного виконання рішень Міжнародного трибуналу в Гамбурзі про звільнення 24 військовополонених українських моряків і повернення України трьох захоплених кораблів. Також євродепутати визнали акт, який був здійснений РФ в Керченській протоці і нейтральних водах Чорного моря, військовою агресією проти України. Також в резолюції міститься перелік всіх українських політв'язнів, що утримуються в Росії і на окупованих нею територіях України. Європарламент вимагає від Кремля негайно їх звільнити.

Крім того, була дана оцінка ноті РФ по звільнених українських моряків, в якій від офіційного Києва вимагалося визнати українських моряків злочинцями. В ЄП зазначили, що українські моряки повинні бути звільнені без будь-яких умов і дискусій.

У резолюції також йдеться про збереження санкцій проти Росії, поки вона не виконає всі умови Мінських домовленостей, не виведе свої війська і незаконні збройні формування з території України і не віддасть під контроль Києва або миротворців неконтрольовану ділянку кордону. Більш того, якщо це не буде зроблено, то Європарламент ухвалив розглянути посилення санкцій проти Росії. Йдеться про закриття доступу до фінансових ресурсів як для фізичних, так і для юридичних осіб Росії.

Крім того, євродепутати закликали РФ гарантувати безперешкодний доступ на окуповані українські території Криму і Донбасу для міжнародних міжурядових організацій, зокрема Моніторингової місії ООН з прав людини, Місії ОБСЄ з оцінки стану справ з дотриманням прав людини в Криму, Комісара Ради Європи з прав людини, інших конвенцій та інституційних механізмів Ради Європи та міжнародних гуманітарних організацій, зокрема Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Також в ЄП висловили стурбованість щодо повідомлень про умови утримання, включаючи заяви про катування та жорстоке поводження і відмову в доступі до базових медичних послуг. Також в документі сказано, що багато російських судових рішень щодо українських політичних в'язнів пов'язані зі шпигунством (в тому числі у справах Павла Гриба, Олексія Стогнія, Гліба Шаблія, Володимира Присіча, Володимира Дудки, Дмитра Штибліков, Євгенія Панова, Андрія Захтея, Валентина Виговського, Віктора Шура і Дмитра Долгополова).

У той же час "плани капітуляції", які намагалися представити деякі представники України, не знайшли відгуку у європарламентарів, заявила віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Важливо, що європейські парламентарі чітко розуміють порушення прав людини, які відбуваються в окупованих Криму і на Донбасі. І вони наголошували окремо на цих злочинах РФ на окупованих українських територіях. Тому самі дебати охоплювали ширше коло питань, ніж ті, які відображені в резолюції. Що стосується резолюції, дуже важливо, що вона має абсолютно чітку та зрозумілу мову, яка не дозволяє різночитань", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...