Новий армійський корпус РФ протримався на війні з Україною кілька днів: до складу брали алкоголіків і наркоманів, - Forbes

Цього літа Росія постаралася сформувати новий армійський корпус, шукаючи заміну 80 000 військовослужбовців, поранених чи вбитих на війні в Україні, та 5000 підбитих чи захоплених одиниць техніки. Кремль витратив місяці на створення такого 3-го АК, набравши до його лав наркоманів й алкоголіків, але той протримався на фронті лише кілька днів, передають Патріоти України.

Він мав посилити оборону окупантів навколо Харкова, натомість втратив ще низку бронемашин внаслідок атак ЗСУ, а потім просто втік разом із рештою. Про це повідомив колумніст Forbes Девід Екс.

"На папері третій армійський корпус є потужною силою, що складається з декількох бригад чисельністю 10 000 осіб у дюжині або більше батальйонів, оснащених сотнями танків Т-80 і Т-90 та іншої техніки. Але це порожня формація, укомплектована старими, непридатними добровольцями, зокрема наркоманами та алкоголіками. І коли минулого тижня авангард 3-го АК увірвався до Харківської області на північному сході України у відчайдушній спробі заблокувати контрнаступ українців, корпус просто... розтанув", – пише журналіст.

Він нагадав, що 3-й АК, який базується в селищі Муліно (за 320 км на схід від Москви), являв собою всі зусилля Кремля, спрямовані на поповнення втрат після 200 днів війни в Україні. І те, що він не зміг нічого змінити на полі бою, – дуже погана новина для російських військових дій. Армії РФ не стане легше виставляти додаткові з'єднання.

За його словами, оскільки цієї весни втрати російських військ досягли десятків тисяч осіб, Кремль почав збирати свіжі батальйони, роблячи "набіги" на навчальні й гарнізонні бази бригад. Водночас армія оголосила про ініціативу сформувати десятки нових регіональних добровольчих батальйонів і навіть запропонувала підвищену зарплатню до $5000 на місяць.

Саме ці нові добровольчі батальйони складають бригади, зокрема 72-у окрему мотострілецьку, які служать під "прапором" 3-го АК. Повідомляється, що в корпусі мало бути до 20 000 військовослужбовців, але набір, схоже, зупинився на позначці близько 10 000 осіб.

"Це не повинно викликати подиву. Рекрутинг 3-го АК зіткнувся з незадовільною демографічною ситуацією в Росії і практикою призову на військову службу. Приблизно половина з 900 000 осіб у російській армії – професіонали, які працюють за довгостроковими контрактами. Інша половина – призовники віком від 18 до 27 років", – зазначив колумніст.

Він підкреслив, що останні служать лише один рік і згідно із законом не повинні брати участь у боях. А з мільйона або близько того молодих людей, які досягли призовного віку, до третини звільняються від призову з медичних чи освітніх причин. Двічі на рік Кремль відбирає близько 200 000 із 700 000 осіб, які мають право на річну військову службу.

Небагато зайвої робочої сили й у резерві ЗС РФ. Здебільшого це не ті люди, які комплектують добровольчі батальйони. Натомість Кремль націлився на чоловіків старшого віку, 2 млн із яких мають попередній військовий досвід і технічно ставляться до військового резерву. Не секрет, що до лав армії країни-агресора також набирають добровольців із російських в'язниць.

У підсумку солдати 3-го АК загалом менш підготовлені, ніж молодші солдати інших підрозділів. Але, за даними українського Генштабу, набір так званих резервістів до нього продовжується. Хоча серед уже набраного персоналу в його складі "велика кількість осіб, які страждають на наркотичну та алкогольну залежність".

"Так це чи ні, але частини 3-го АК наприкінці серпня були перекинуті до Харківської області, де за тиждень дюжина українських бригад перейшла в потужний контрнаступ, який за важкі п'ять днів відкинув російські війська з області й назад через кордон Росії", – нагадав Девід Екс.

Журналіст послався на відео в соцмережах, де артилерійська батарея 3-го АК тікає харківською трасою. Хоча цей корпус мав посилити оборону російських сил навколо Харкова, натомість втратив кілька машин внаслідок атак ЗСУ, а потім приєднався до відступу окупантів із області, залишивши позаду танки та бойові машини БМП-2 та БТР-80. Ці автомобілі можна було впізнати за характерною позначкою у вигляді кола всередині трикутника.

"Неясно, що буде далі з 3-м АК. Він усе ще міг формувати та розгортати підрозділи. Але "виступ" авангарду корпусу під Харковом не повинен вселяти довіри. Гірше того, діра в робочій силі окупаційних військ, яку він мав заповнити, тепер набагато глибша. Харківський контрнаступ ЗСУ коштував армії РФ сотень машин і, можливо, тисяч солдатів. Серед втрат була значна частина еліти 1-ї гвардійської танкової армії. Але якими б не були перспективи 3-го АК щодо майбутньої мобілізації, він, безумовно, не може замінити пролом у бойовому порядку окупантів, що утворився внаслідок часткового знищення 1-го танкового полку", – констатував колумніст Forbes.

Якщо завтра війна: У The Economist оцінили, чи готові молоді європейці захищати свої держави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:22

На Заході вже багато років існувала тенденція відмови від строкової служби та зменшення особового складу в армії, передають Патріоти України. У більшості європейських країн наразі існує лише служба за контрактом, адже після завершення Другої світової...

Ситуація складна: Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному, - Deep State

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:54

Мапу воєнних дій оновлено.Про це інформує Deep State, передають Патріоти України. Ворог просунувся в Новокалиновому. Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному. . "Ми вдень писали, що ворога було відкинуто з підстанції, проте стало відомо, що...