Обіцяли роботу водієм: Громадяни Шрі-Ланки розповіли, як РФ обдурила їх і кинула на війну проти України

Громадяни Шрі-Ланки, які повернулися з війни в Україні, розповіли, що їх обманом завербували у Збройні сили РФ. Чоловікам обіцяли звичайну небойову роботу, високі заробітні плати та різні пільги, включаючи набуття громадянства Росії, проте по прибутті їх направили на фронт. Про це повідомляє France24. Міністерство закордонних справ Шрі-Ланки повідомило, що близько 455 громадян країни стали жертвами цього обману, передають Патріоти України.

Міністр закордонних справ Тхака Баласурія заявив, що делегація Шрі-Ланки вирушить до Москви для проведення переговорів, зокрема щодо повернення 37 поранених шрі-ланкійців, які зараз перебувають в Росії, і 10-12 громадян, які перебувають у полоні в Україні.

Один із таких осіб, якому вдалося повернутися на батьківщину, — 37-річний водій готелю Аніл Мадусанка, — розповів, що провів у Росії 7 тижнів, де, замість роботи водієм, його вислали на фронт із автоматом у руках. Він був поранений у ногу і втік з лікарні до посольства Шрі-Ланки в Москві, яке організувало його повернення додому минулого місяця.

Деяких чоловіків залучили через групи WhatsApp для військовослужбовців у відставці, де публікувалися оголошення, що обіцяли місячну зарплату понад 2100 доларів, що в 13 разів перевищувала середній дохід на Шрі-Ланці. Чоловікам також обіцяли земельні ділянки в Росії, де вони могли б оселитися разом з іноземними бойовиками та їхніми сім'ями.

Ренука Карунаратне, дружина 49-річного одного з завербованих, розповіла, що вони з чоловіком заплатили 10 тис. доларів агенту з працевлаштування, щоб отримати роботу. Для цього вони продали все своє майно та заклали частину будинку. Її чоловіку обіцяли високу зарплату та пільги, але в результаті він опинився на передовій в Україні.

Міністр внутрішніх справ Шрі-Ланки Тіран Аллес заявив, що уряд розглядає вербування своїх громадян як торгівлю людьми та закликає військових не піддаватися на обіцянки про високі заробітки. За його словами, деяких із вербувальників вже заарештовано, і проводиться робота з притягнення до відповідальності всіх причетних.

Як зазначається, на тлі економічної кризи 2022 року, коли Шрі-Ланка опинилася без іноземної валюти для імпорту продуктів харчування та палива, багато колишніх військовослужбовців шукали роботу за кордоном і стали легкою мішенню для вербувальників, повідомляють світові ЗМІ. Поліція Шрі-Ланки заарештувала двох відставних генералів та кількох людей, які брали участь у нелегальному вербуванні для російських військових компаній.

Міністерство оборони Шрі-Ланки створило спеціальний відділ для збору інформації про громадян, які були завербовані для участі у війні, і також надає допомогу сім'ям тих, хто постраждав від дій вербувальників. Місцева влада активно працює над запобіганням подальшому вербуванню своїх громадян на фронт російсько-української війни.

"Недостатньо снарядів для нас, занадто багато російських безпілотників": Бійці ЗСУ на "нулі" мало сподіваються на план перемоги Зеленського, - The Times

субота, 28 вересень 2024, 23:40

Як пише The Times, серед українських бійців, які воюють на Донбасі, мало надії на те, що план перемоги, який президент України Володимир Зеленський презентує у США, допоможе їм стримати російські війська, передають Патріоти України. "Серед військ на ци...

Ізраїль ліквідував лідера Хезболла. Проіранські терористи заявили, що Хасан Насралла помер "як великий мученик"

субота, 28 вересень 2024, 22:25

Шиїтський рух Хезболла офіційно підтвердив загибель свого лідера Хасана Насралли. Про це оголосила пресслужба організації у Telegram в суботу, 28 вересня, передають Патріоти України. . Там наголосили, що 64-річний Насралла помер "як великий мучени...