Переслідуючи ціль, можуть залетіти навіть у бліндаж: Українські дрони-камікадзе "Грім" та "Мисливець" проти турецького Kargu та польского Warmate (фото, відео)

Тренд з розробок баражуючих боєприпасів стає домінуючим - десятки компаній по всьому світу накреслюють та вже постачають дрони-камікадзе у закордонні армії. На стамбульській виставці SAHA Defense Express мав можливість детально роздивитись іноземні зразки нової зброї та поспілкуватися з виробниками, а також порівняти прогрес та рішення закордонних зброярів з українськими напрацюваннями - проектами "Грім" від "Атлон-Авіа" та "Мисливець" від ДАКХ "Артем", передають Патріоти України.

Kargu

Почати слід з дрона-камікадзе Kargu від турецької компанії STM, який активно використовувався у війні за Нагірний Карабах. Цей баражуючий боєприпас призначений для знищення живої сили противника та може діяти, як індивідуально, так і у складі рою.

Kargu виконаний у доволі незвичному формфакторі квадрокоптера, і це дозволило одночасно вирішити декілька задач. По-перше, значно спростити вимоги щодо місця для запуску, бо він може стартувати просто з землі. По-друге, полегшити керування дроном, який може зависати у повітрі та різко змінювати напрям руху, розганяючись до 70 км/год.

Вага дрона становить 7 кг, він може знаходитись у повітрі близько 30 хвилин, максимальна дальність керування обмежена 10 км.

Бойова частина, вага якої становить 1 кг, осколкова направленої дії. Тобто головне призначення Kargu - знищення живої сили противника.

Цей камікадзе знаходиться на озброєнні турецької та азербайджанської армій та вже застосовувався у реальних бойових діях. І будемо відверті, це страшна зброя, яка переслідуючи ціль в автоматичному режимі, може залетіти навіть у бліндаж.

А її використання у складі рою, коли кожен дрон зі зграї наводиться на свою окрему ціль, може стати вирішальним фактором на полі бою.

Alpagu

Ще одна розробка компанії STM - баражуючий боєприпас Alpagu. Для запуску цього 4-кг дрона необхідно ще меньше місця, бо він запускається з контейнера, розмір якого не перевищує міномет, що робить розрахунок доволі мобільним на полі бою.

Це остаточно перетворює його на "кишенькову" високоточну артилерію, для роботи з якою необхідно лише один-два бійця.

Дрон, максимальна швидкість якого становить 80 км/год, атакує ціль за допомогою 300 грамової бойової частини. Проте і цього достатньо для знищення неброньованої техніки.

Проте за це рішення довелось платити іншими характеристиками дрона. Зокрема максимальна дальність дії Alpagu становить менше 10 км, а час у повітрі обмежуються 10-15 хвилинами. Звісно такі дрони-камікадзе, як Alpagu не є турецьким ноу-хау, аналогічні баражуючі боєприпаси вже створені у Ізраїлі та США.

Warmate

І такими баражуючими боєприпасами контейнерного пуску вже активно цікавляться у багатьох арміях світу. На виставці ми мали можливість поспілкуватися з представниками польської компанії WB Electronics, які постачають свої баражуючі боєприпаси Warmate у декілька армій світу, але спеціально розробили дрон-камікадзе з аналогічним контейнерним запуском - Warmate TL.

З точки зору технічних характеристик, то Warmate несе бойову частину вагою близько 1,4 кг, а при атаці розганяється до 150 км/год. Про всі особливості таких дронів розповів Кшиштоф Бень, менеджер комерційного розвитку WB Electronics.

"Над баражуючими боєприпасами WB Electronics працює вже понад 6 років. І за цей час вже був створений та успішно постачається чотирьом замовникам Warmate, один з яких - польське військо, а ще три - закордонні клієнти.

Наступна його ітерація, це варіант з контейнерним запуском - Warmate TL, який був розроблений за запитом наших клієнтів, які бажають отримати уніфікований засіб для встановлення на повітряних та наземних платформах.

При аналогічних розмірах, вазі та розмірі бойової частини, у порівнянні з Warmate у стандартному виконанні, новий дрон має гіршу аеродинаміку і меншу дальність польоту. Це була свідома плата за більш зручний формат використання для операторів.

Тобто це питання тактики застосування, коли в одному випадку кращим буде баражуючий боєприпас контейнерного пуску, в іншому - у стандартному виконанні.

Особливістю є те, що це система, яка створювалась одразу, як системне рішення, у складі розвідувального БПЛА FlyEye, який виявляє цілі та баражуючи боєприпаси Warmate, у будь-якому виконанні, для знищення різних типів цілей.

Тобто оператор має у повітрі низку баражуючих боєприпасів, які можуть знаходитись у повітрі у зоні бойового використання понад 40 хвилин, очікуючи команди на атаку, та "прикривати" зону з радіусом у 20-30 км.

Це дає можливість оператору мати "особисту" артилерію. І ми можемо використовувати їх у будь-який час доби та за будь-яку погоду. Наші апарати одні з небагатьох, які літають в умовах обледеніння.

Зараз в нас два типи бойовий частин: осколково-фугасная та термобарична, які до речі, розроблені та виробляються в Україні. На стадії випробувань в нас бронебійна, виробництво якої планується розпочати у другій половині 2022 року".

Цікаво, що у 2016 році WB Electronics пропонувала Україні не тільки закупити, а й розпочати спільне виробництво Warmate. Була навіть підписана ліцензійна угода з українською компанією "ЧeЗаРа", проте до українського війська цей дрон-камікадзе так і не потрапив.

Джерело: Defense Express

Окупанти намагаються обійти Часів Яр з флангів, але успіхів не мають: Військовий розповів, що відбувається

субота, 27 квітень 2024, 6:22

Противник намагається обійти Часів Яр з лівого та правого флангів, щоб взяти в оперативне оточення. Внаслідок цього йдуть дуже складні бої в Іванівському та Богданівці. Водночас протягом останніх тижнів ворог не зміг досягти значних успіхів в обох насе...

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...