Під патронатом Зеленського: "Проблема Бабиного Яру... Яка різниця, хто керує проєктом, замовниками якого є Путін і Сурков?" - співголова Асоціації єврейських громадських організацій України

У Бабиному Яру стоїть вже 30 пам’ятників. Таке різноманіття цілком відповідає тому, якою є Україна.

Йосиф Зісельс. Фото: Історична правда.

Проєкт Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр", більшу частину якого фінансують Михайло Фрідман, Павло Фукс і Герман Хан, має на меті дискредитувати Україну в інтересах Росії. Про це радянський дисидент, правозахисник, співголова Асоціації єврейських громадських організацій та громад (Ваад) України Йосиф Зісельс сказав в інтерв'ю, передають Патріоти України.

"Як відомо, у гібридній війні є інформаційний фронт. Сьогодні Росія прагне виставити українців перед усім світом фашистами, нацистами, антисемітами і ультранаціоналістами. Ми бачимо, що Росія проводить відповідну пропаганду, витрачаючи на це шалені гроші. І коли я доводжу, що і поточний проєкт у Бабиному Яру спрямований туди ж, то багато хто не хоче вірити. Бо це дуже болюче питання - Бабин Яр. Хочеться, щоб там був меморіал. І не зважають на те, що там стоїть вже 30 пам’ятників. Таке різноманіття пам’ятників цілком відповідає тому, якою є Україна. Вона розвивається дуже повільно й суперечливо. За останні два місяці ми побачили сотні публікацій через обурення, на жаль, не тим, що це російський проєкт, а тим, що арт-керівником став Ілля Хржановський. Та якраз це мене не обходить. Яка різниця, хто керує проєктом, замовниками якого є Путін і Сурков?" - сказав він.

На запитання, наскільки глибоке підґрунтя мають під собою підозри про те, що за проєктом стоїть РФ, Зісельс відповів: "Я не СБУ і не маю оперативних можливостей довести, що Сурков є куратором цього проєкту. Знаю, що він є куратором російської війни проти України, яка має інформаційний фронт. Ба більше, вони з Фрідманом друзі. І оскільки я приблизно розумію, як побудована Росія, то не думаю, що таке важливе питання може оминути Путіна і Суркова. Чому Путін дозволяє підконтрольним йому бізнесменам вкласти 100 мільйонів доларів у культурний проєкт у країні, яку він хоче знищити? Треба мати дисидентський бекґраунд, щоб це розуміти. На жаль, чи на щастя, не в усіх він є".

За його словами, корені нинішнього суспільного проєкту криються у Вадимі Рабиновичі. "Ми у 2006-2007 роках воювали з його ідеєю побудувати на місці розстрілів і цвинтаря три храми і музей. Він якимось чином отримав від міста в оренду ділянки землі, збирав гроші з бізнесменів на будівництво, але так нічого і не побудував. Фукс себе називає учнем Рабиновича. Коли Фукс у лютому 2016 року зі мною розмовляв, то навіть не згадував про Кличка. Сказав, що звертається від імені Фрідмана і Хана, які хочуть за 100 мільйонів доларів побудувати щось грандіозне, чого нема ні в Ізраїлі, ні в США. Після тієї розмови вони одразу зрозуміли, що отримають опір. Тому вирішили створити іншу легенду початку проєкту і побудувати "захист" із весільних генералів. Тоді в проєкті з’явилися Пінчук, Кличко, Вакарчук, які прикривають російське нутро українським фасадом.

Тому сам Хржановський не заважає. Він до мене приходив у листопаді, ми розмовляли три з половиною години. Щодо Бабиного Яру я йому чітко сказав, що жодної моєї співпраці не буде, бо я вважаю цей проєкт частиною війни проти України.

По-друге, я ще два роки тому під час слухань у парламентському комітеті з прав людини запропонував компроміс. Сказав: "Я можу, але не хочу воювати щодо Бабиного Яру. Зробімо спільний проєкт. Об’єднаймо дві команди (російську та українську), обов’язково на паритетних умовах. Починаючи з фінансування і закінчуючи прибиральницями, все має бути навпіл. Але українська команда мусить мати право вето щодо питань, які становлять загрозу національній безпеці України". Це я сказав усій команді російського проєкту, зокрема голові наглядової ради Натану Щеранському. Однак вони це відкинули.

Хржановському я також висловив ідею компромісу. Він сказав, що має великі повноваження і може багато що об'єднати. Єдине, чого він не може, так це запропонувати Фрідману поєднати фінанси. Чому так, він не пояснив. Але я розумію: бо він виконавець, а музику замовляє той, хто платить".

Висловлену недавно Щеранським пропозицію про приєднання делегатів від держави до проєкту Зісельс назвав абсурдом: "Держава має робити проєкт і пропонувати іноземцям входити туди, а не навпаки. Вони намагаються викрутитися, щоб залагодити цю велику проблему, яка виникла довкола Хржановського. Хоч він не заслуговує такої уваги в цьому плані. Він режисер, так бачить світ. До речі, його перший фільм "4" мені сподобався. Але це не має жодного стосунку до меморіалу в Бабиному Яру".

Джерело: Цензор.НЕТ

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...

Готується вступити у війну? Білорусь закріпила у військовій доктрині надання допомоги союзникам

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:26

Білорусь оновила військову доктрину, в якій закріпила можливість надання допомоги союзникам. Зокрема, відправки військових. передають Патріоти України з посиланням на військову доктрину Білорусі. "Білорусь вважає за можливе надання військової допомоги ...