Підробила документи: Керівницю апарату Харківської ОВА підозрюють у розкраданні понад 15 млн на гумдопомозі

Керівницю апарату Харківської ОВА викрили на схемі привласнення понад 15 мільйонів гривень на закупівлі продуктів для гуманітарних потреб. До схеми був причетний і постачальник продуктів. Про це повідомило Національне антикорупційне бюро України у вівторок, 13 лютого, передають Патріоти України.

Як зазначили в НАБУ, у березні 2022 року посадовиця ОВА та директорка підприємства уклали договір між Харківською ОВА, АТ Укрзалізниця та цим підприємством щодо постачання продуктів. Продукти купили за державною програмою, щоб безплатно роздати людям в прифронтових областях та на деокупованих територіях.

За даними слідства, після цього керівниця апарату ОВА підробила документи про нібито отримання 235 тонн продуктів від постачальника. Укрзалізниця перерахувала на рахунки постачальника понад 15 млн гривень, водночас оплачені продукти так і не доставили. Коли посадовиця Харківської ОВА дізналася про відкрите кримінальне провадження, вона вирішила замаскувати невидачу продуктів «фактом їх відповідального зберігання», заявили в НАБУ. У САП додали, що у грудні 2022 року учасники схеми підробили документи про нібито зберігання продуктів на інших складах, проте «по факту її взагалі не було».

В агентстві додали, що продукти все-таки поставили й майже відшкодували завдану державі шкоду. Підозрюваними у цій справі є керівниця апарату Харківської ОВА, директорка ТОВ та її заступник та директор регіонального управління ТОВ.

Кримінальне провадження кваліфікували за ч. 5 ст. 191 КК, ч. 1 ст. 366 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; службове підроблення). Можливе покарання — ув’язнення від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна; штраф від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...