Після тиску з Пекіна США переконали Польщу не передавати Україні МіГ-29 на початку вторгнення, - The Spectator

Китай тиском змусив США зірвати угоду з Польщею щодо поставок радянських літаків МіГ-29 Україні у березні 2022 року. Таким чином Пекін прагнув запобігти ескалації війни, яка могла б призвести до застосування Росією ядерної зброї, передають Патріоти України.

Про це пише британський журналіст, історик і письменник Оуен Метьюз для журналу The Spectator. На його думку, Китай понад усе намагається запобігти ядерній війні на планеті і готовий заради цього тиснути як на США, так і на Росію.

"Пекін знав про плани Росії щодо військової операції. Але росіяни представили майбутню війну як "обмежену операцію з повернення втраченої російської провінції і возз'єднання Росії в історичних межах". Але ілюзія підтримки Китаю була одним із багатьох прорахунків, які привели Путіна до великої війни. Масштаби ж російської військової операції, зокрема спроба блискавичної атаки на Київ, заскочили Пекін зненацька. Хоча Китай офіційно підтримував Путіна дипломатично, звинувачуючи НАТО в провокуванні конфлікту, у Пекіна було глибоке занепокоєння, що Путін перестарався і спровокував Захід на єдиний фронт, якого вдалося б уникнути за допомогою обмеженої операції на Донбасі", – пише журналіст з посиланням на свої джерела у китайській армії.

За даними його джерел, погроза президента РФ Володимира Путіна про ядерну ескалацію 27 лютого стривожила світ, у тому числі китайців. Відтоді ключовим пріоритетом для Пекіна стало російсько-натовське протистояння, щоб "уникнути будь-якої ядерної ескалації та допомогти досягти припинення вогню".

"Тому, коли виникла загроза подальшої ескалації у вигляді пропозиції польського уряду поставити Україні весь парк винищувачів радянських часів МіГ-29, китайці занепокоїлися. І хоч було малоймовірним, що польські МіГи будуть мати значний вплив на війну, надання Києву винищувачів будь-якого типу країною НАТО стало б важливим символічним, якщо не обов'язково значущим з оперативної точки зору, кроком до прямої участі НАТО в конфлікті", – пише Оуен Метьюз.

Він нагадує, що спочатку Вашингтон не заперечував проти передачі поляками Україні літаків, однак через день, 8 березня, раптом передумав. На думку британського журналіста, це сталося під тиском Пекіна.

"Вашингтон і Пекін домовилися що, якщо США зупинять угоду щодо МіГів, то Китай зробить усе можливе, щоб розрядити ядерну загрозу Путіна на оперативному рівні. І це спрацювало", – стверджує Метьюз з посиланням на свої китайські джерела.

За його даними на початку вересня, під час серії зустрічей з керівництвом НАТО, міністр закордонних справ Китаю Ван Ї пообіцяв використати значні важелі впливу Китаю в Москві, щоб відмовити Путіна від використання ядерної зброї, у той час як у відповідь НАТО підтвердило, що вони не будуть надавати стратегічну зброю Україні. А потім було спільне засудження президентами США і Китаю Джо Байденом і Сі Цзіньпінем російської ядерної загрози на Балі на початку листопада.

"Ціна Китаю за його миротворчість? Пекін сподівається покращити відносини з НАТО та Європою та покласти край кривавій і марній війні, яку його союзник Путін розпочав так необачно. В Україні Китай, за словами джерела, остаточно позиціонує себе як останню надію на мир у цьому світі. З цим можуть не погодитися українці, яких, ймовірно, попросять пожертвувати землею заради миру", – робить висновок британський журналіст.

Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...