Після великих втрат перших тижнів свого контрнаступу Україна переосмислила стратегію просування вперед, - The New York Times

За перші два тижні виснажливого контрнаступу України, за даними американських і європейських чиновників, близько 20 відсотків озброєння, яке вони надали на поле бою, було пошкоджено або знищено. Втрати включають деякі з грізних західних бойових машин — танки та бронетранспортери — на які українці розраховували, щоб відбити росіян, пише The New York Times.

Вражаючий рівень втрат впав приблизно до 10 відсотків у наступні тижні, за словами офіційних осіб, зберігши більше військ і техніки, необхідних для великого наступу, який, за словами українців, ще попереду.

Деякі покращення відбулися завдяки тому, що Україна змінила тактику, зосередившись більше на виснаженні російських військ артилерією та ракетами великої дальності, ніж на атаці по ворожих мінних полях і вогні.

Але ця хороша новина приховує деякі похмурі реалії. Втрати (українців.- ред.) уповільнилися, тому що сам контрнаступ сповільнився— і навіть подекуди зупинився — оскільки українські солдати борються з грізною обороною Росії. І незважаючи на втрати, українці наразі пройшли лише п’ять із 60 миль, які вони сподіваються подолати, щоб вийти до моря на півдні та розділити російські війська на дві частини.

Один український військовий сказав в інтерв’ю цього тижня, що безпілотник його підрозділу зняв кадри півдюжини західних броньованих машин, які потрапили під артилерійський обстріл на південь від міста Велика Новосілка.

«Вони всі згоріли», — сказав боєць, який назвався сержантом Ігорем. «Усі сподіваються на великий прорив», — сказав він, додавши, що ті, хто придивляється здалеку, розуміють важливість повільного та стабільного прогресу.

Міни, пастки для танків, окопані війська та БПЛА

У Росії було багато місяців, щоб підготуватися до контрнаступу, а фронт усіяний мінами, танковими пастками та окопаними військами, а над головами все частіше літають російські розвідувальні безпілотники та ударні вертольоти.

З огляду на ці укріплення, кажуть експерти, не дивно, що Україна зазнає відносно серйозних втрат на ранніх етапах кампанії.

Цього тижня президент України Володимир Зеленський визнав, що кілька тижнів тому відбулася коротка пауза в операціях, але пояснив це браком обладнання та боєприпасів і закликав західних союзників прискорити темпи поставок.

Американські офіційні особи визнали цю паузу та сказали, що українці знову почали рух, але більш свідомо, більш вправно орієнтуючись на мінних полях і пам’ятаючи про ризики втрат. З припливом касетних боєприпасів із Сполучених Штатів, за їхніми словами, темпи можуть прискоритися.

Головні проблеми наразі сконцентровані на сільських полях півдня України, де ведеться більша частина Контрнаступу. Там бойові машини «Бредлі», давно бажані українцями, щодня наїжджали на протитанкові міни, кажуть військові, які воювали на цих машинах. Транспортні засоби, які важать близько 34 тонн, призначені для перевезення солдатів піхоти через зони, відкриті для обстрілу або артилерії. Задня рампа відкривається, щоб солдати могли десантуватися і вступити і піший бій. Під час планування контрнаступу «Бредлі» мали на меті перенести солдат через відкриті поля, щоб дістатися російських окопів і бункерів. Бредлі добре виконали частину своєї роботи; їх товста броня забезпечила хороший захист для більшості солдатів, які пережили багато вибухів мін з незначними пораненнями. «У вас дзвенить у вухах, і паморочиться в голові», — сказав один солдат, який попросив назвати його лише ім’ям і званням, рядовий Сергій. Такий вибух він пережив минулого місяця в боях на південь від міста Оріхів Запорізької області. Але в багатьох випадках вибухи серйозно пошкодили транспортні засоби, знерухомивши їх задовго до того, як ті змогли досягти російських ліній оборони.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...