Планувалась здача міста: Підозрюваний у зраді радник мера Очакова підтвердив перемовини з росіянами (відео)

СБУ затримала колишнього керівника центру сил ССО, який за даними слідства, працював на російські спецслужби. Метою окупантів була здача міста Очаків, що на Миколаївщині, без зброї і за згодою мера міста. Вербування відбувалось наприкінці минулого року, коли російські війська вже 10 місяців намагались захопити українські міста і села, повідомляють Патріоти України.

“У результаті масштабної спецоперації в Очакові затримано агента головного управління генерального штабу ЗС ФР (більш відомого як ГРУ), який збирав розвіддані для захоплення українського міста”, - зазначають правоохоронці.

Контррозвідка викрила радника мера Очакова, який за попередніми даними, планував схилити очільника міста до співпраці з Росією, аби здати місто без бою. “В ході документування протиправної дії вказаної особи було встановлено факт спілкування з громадянином РФ уродженцем міста Краматорськпа Колесніковим Сергієм Олександровичем, кадровим співробітником ГУ Ш РФ”, - зазначає оперативний співробітник СБУ.

За даними слідства, російська воєнна розвідка дала йому завдання схилити до співпраці з окупантами керівництво місцевої військово-цивільної адміністрації. За даними журналістів, ця розмова відбувалась наприкінці грудня 2022 року:

- Єдине що завтра постарайся, щоб у твого друга ( йдеться про мера Очакова - ред.) телефон був, тому що дуже впливова людина хоче з ним поговорити.

- Ти ж розумієш, що залежить від нього, захоче він давати чи не захоче.

- А куди він з підводного човна дінеться?

- А що за людина?

- Телефонувати йому буде генерал

- Генерал чого?

- Три букви, перша Г

- Я зрозумів

За це, щоб здати місто росіянам меру міста пропонували «обрати посаду» у разі захоплення південного регіону.

Як стало відомо, мова йде про Едуарда Шевченка - екскомандира 73 морського центру спецпризначення. 55-річний чоловік з 2020 року був керівником відділу відеоспостереження управління ЖКХ Очаківської міськради. Про те, що колишній військовий, який має ордени за бойові заслуги, може бути зрадником мер міста Сергій Бичков і подумати не міг. “Після певних запитань поставлених мені, я просто звернувся до органів, розуміючи, що питання задані не просто так”, - каже міський голова Очакова.

За планом російських спецслужб мер міста мав добровільно здати місто без бою. ТСН вдалося поспілкуватись з затриманим фігурантом справи Едуардом Шевченком. “У якому законі у нас сказано, що я не маю права спілкування телефоном, є такий закон? Немає такого закону, жодного з доказів написаних там, мені не було надано, все ґрунтується на припущеннях”, - переконує підозрюваний.

“Відповідно до із розмов та листувань було встановлено, що Колесніков намагався звільнити Україну і постійно на цьому зазначав увагу свого співрозмовника”, - зазначає оперативний співробітник СБУ.

За рік до повномасштабного вторгнення Росії в Україну колишній військовий вже фігурував у справі щодо російських спецслужб, які хотіли викрасти тодішнього командувача сил спеціальних операцій, але завдяки його показам спецоперація не вдалася. В інтерв’ю він назвав суму, яку пропонували йому російські агенти за українського командувача - 100 тисяч доларів.

Тоді він відмовився від співпраці з агресором, але друга спроба виявилася вдалою, кажуть правоохоронці. Про своє військове минуле у силах спецпризначення Едуард Шевченко зараз воліє не згадувати. Каже, перегорнув ту сторінку життя. Факт розмови з громадянином РФ підтверджує, як і те, що передав контакти очільника міста росіянам. “Вербування мера міста за три хвилини, це так швидко не робиться, або я дуже професійний, або дуже поганий. За три хвилини це не робиться”, - каже підозрюваний.

Під час затримання СБУ виявили «таємний» телефон, який він використовував для законспірованого листування з окупантами.Також вилучено тепловізори та незареєстровану зброю. Правоохоронці кажуть, самі не очікували те, що колишній командир 73 морського центру спецпризначенців своїми діями може паплюжити честь бійців, які нині героїчно боронять українські міста. Зараз Едуард Шевченко під вартою, якщо слідчі доведуть його провину, підозрюваному загрожує довічне ув’язнення.

Джерело: ТСН.ua

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...