Поле битви - Нью-Йорк: Наступні дні будуть вирішальними для всього світу, - Бербок

Наступні дні стануть вирішальними як для перебігу війни в Україні, так і загалом для подальшого розвитку світу. Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок на пресконференції з філіппінським колегою Енріке Манало після їх переговорів у Берліні.

Йдеться про засідання Генасамблеї ООН 23-24 лютого, де буде представлений для голосування проект резолюції щодо миру в Україні, в якому наголошують на необхідності якнайшвидшого досягнення всеосяжного, справедливого і міцного миру в Україні.

"Наступні дні будуть вирішальними не лише з огляду на Україну, але вирішальними для миру в усьому світі", - заявила Бербок.

Вона назвала наступний тиждень в Нью-Йорку таким, який "підсумує весь минулий рік". Йдеться про те, що світ згуртовано засудив російську агресивну війну, що показало голосування по резолюції ГА ООН в березні минулого року. Втім, була певна кількість країн, які утрималися, і дуже мала кількість підтримала Росію. За оцінкою Бербок, перші продовжували утримуватися при інших голосуваннях не тому, що вони не засуджують війну, не тому, що вони не підтримують Хартію ООН, "а тому, що вони перебувають у сильній залежності від Росії".

Загалом протягом минулого року вдалося домогтися заяв світу, що він не лише засуджує це порушення міжнародного права, а й те, що чітко стоїть на позиціях Хартії ООН. Це потребує підтвердження також у четвер-п’ятницю в Нью-Йорку.

"Ця війна – не європейська справа. Ця війна має жахливі наслідки для всього світу. Тому саме цими днями в Нью-Йорку весь світ апелюватиме до президента Путіна із закликом припинити війну та вивести війська, а також подбати про відновлення миру", - підкреслила дипломат.

Голосування відбудеться 24 лютого – в першу річницю повномасштабної війни, розв'язаної Росією. Голосуванню передуватимуть дводенні виступи десятків держав-членів.

У резолюції ООН вимагатиме від Москви вивести свої війська і закличе до припинення бойових дій. Такий заклик лунатиме не вперше.

Україна разом з прихильниками сподіваються посилити дипломатичну ізоляцію Росії, домігшись того, щоб майже три чверті членів Генеральної Асамблеї підтримали резолюцію.

"Ми розраховуємо на дуже широку підтримку з боку членів. На карту поставлена не тільки доля України, а й повага незалежності, суверенітету і територіальної цілісності кожної держави", – сказав посол Європейського Союзу Улоф Скуг, який допомагав керувати розробкою резолюції Генеральної Асамблеї.

Справа про державний заколот: Верховний суд США виніс рішення щодо можливості участі Трампа у президентських виборах

неділя, 5 травень 2024, 4:15

Верховний суд США дозволив експрезиденту Дональду Трампу брати участь у праймеріз у штаті Колорадо. Це рішення суду надає йому можливість бути висунутим як кандидат від Республіканської партії під час виборів наступного глави держави. Про це у суботу, ...

Вражаючий результат царювання Путіна: В Підмосков'ї розширять головне військове кладовище Росії - ЗМІ

неділя, 5 травень 2024, 2:35

При відкритті меморіалу 2013 року планувалось, що первісної території під 40 тисяч поховань вистачить на наступні 200 років. Проте тепер усвідомили потребу екстреного розширення. При тому, що елітарного поховання удостоюють тут далеко не всіх "героїв СВО"