Поліція пресує ветерана російсько-української війни за те, що привселюдно назвав Зеленського "чортом" на вшануванні пам'яті героїв Небесної Сотні (відео)

У неділю, 20 лютого, президент України Володимир Зеленський взяв участь у заходах з вшанування Героїв Небесної Сотні. Коли глава держави повертався з місця вшанування один із ветеранів вигукнув у бік президента слово “чорт” за, що його потім спинили правоохоронці, повідомляють Патріоти України.

Свідком цих подій став депутат Київської міської ради від партії “Європейська Солідарність” та ветеран російсько-української війни Олександр Погребиський. За його словами, випадок трапився о 8:30, коли президент України вже їхав з місця вшанування, ветеран назвав його “чортом”, а ще інша людина неподалік вигукнула, що Зеленський “зрадник”.

Вже пізніше, коли ветеран відійшов у сторону, його зупинили поліціянти з вимогою показати документи. Цей процес Олександр Погребиський зафіксував на камеру та опублікував у Facebook.

На відео поліціянт з вимогою надати йому документи зробив їх фото на камеру свого смартфону. Коли політик запитав, стосовно причини затримання та перевірки документів, один із правоохоронців відповів: “Причина.. Просто особа…” – і на цьому зупинився.

Його колега пояснив: “Особа під час державних заходів.. громадянин висловлювався і показував деякі речі. Ми просто перевіряємо. Можна висловлюватися, але не нецензурними словами”.

Ветеран заперечив, що слово “чорт”, яке він використав, не є нецензурним словом – воно літературне. Після цього поліціянти розвернулися і пішли, пояснивши, що вони просто перевірять особу – і все.

Депутат Київської міської ради від партії “Європейська Солідарність” Олександр Погребиський підкреслив, що тут було відразу два порушення з боку представників правоохоронних органів. Першим порушенням є сама причина затримання та перевірки документів ветерана.

Другим порушенням, за словами депутата, є той факт, що правоохоронець сфотографував документи ветерана на свій особистий, а не службовий телефон.

“Він на свій власний телефон, не на службову камеру, сфотографував особисті документи учасника війни“, – наголосив Олександр Погребиський.

Слід зауважити, що згідно зі статтею 32 Закону про Національну поліцію, поліціянт має право вимагати в людини документи на перевірку у таких випадках:

1. якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими на зовнішні ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи;

2. якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

3. якщо особа перебуває на території чи об’єкті зі спеціальним режимом або в місці здійснення спеціального поліцейського контролю;

4. якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений, або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином неможливо;

5. якщо особа перебуває в місці вчинення правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події;

6. якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення.

Перевірки документів за вигуки у бік глави держави Конституцією не передбачено. До слова, адміністративний протокол на місці не склали.

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...

ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...