Політичний кінець Путіна: Експерти розповіли, чим обернеться наступ Росії на Молдову

У Національній розвідці США заявили, що Володимир Путін через провали в Україні, ймовірно, оголосить воєнний стан у Росії та розв'яже війну на окупованій території Молдови - у Придністров'ї, передають Патріоти України.

Москва хоче налякати Європу

Микола Волківський, президент "Першого міжнародного фонду розвитку України", та Артем Олійник, президент "МАСПН" Україна, розповіли, що у цій ситуації слід виокремити декілька моментів.

  • По-перше, російські спеціальні служби, які щедро фінансувалися Росією, тепер мають виконувати наказ "зі шкури пнутися", аби довести результат витрачених на них ресурсів.

Ці агентурні мережі діють по всій Європі, і від загострення в Молдові насправді виграти не вдасться. Наразі там перебуває обмежене угруповання росіян (хоча й один з найбільших у регіоні складів боєприпасів), ротація/накопичення сил ускладнена, Україна готова до оборони своїх територій.

Москва прагне зробити козирний хід, який налякає Європу примарою 1990-х років – відновленням гарячої фази на Балканах. Можна з упевненістю говорити, що ставка саме на це – злякати континент ланцюгом нестабільності, який перекинеться на членів ЄС/НАТО. Адже тоді одразу почнеться активізація в Боснії, посилиться тиск на кордоні з Косово – все те, чого нам не треба. Оскільки увага забиратиметься від нас на користь широкої палітри викликів, – зазначили експерти.

  • По-друге, варто звернути увагу на нещодавні ротації регіональної еліти в Росії. Ця тенденція (робота над помилками) продовжиться, тому що Росія хоче системно підійти до тривалої війни в Україні та налагодити як внутрішній спокій, так і організацію "експедиційних сил" в Україні після розгрому численних угруповань та непропорційних людських втрат.

Що ж стосується введення воєнного стану, то це більше стосуватиметься прикордонних регіонів, якщо рішення ухвалять. Але не варто розраховувати, що це трапиться скоро – наразі ресурсів для поширення конфронтації обмежені.

По-третє, Молдова так само отримує попередження і розвідувальні дані про дії Росії, як і Україна. Дестабілізація ситуації там можлива, але й умови сильно відрізняються від наших: Кремль не оголосить про другу спеціальну операцію, сил у Придністров'ї мало, а сусідні країни можуть реально допомогти провести заходи із нейтралізації загрози, якщо така виникне, – зауважили експерти.

Вони зазначили, що стратегічна ціль у Причорномор'ї – наші міста на морі: Одеса, Миколаїв, Чорноморськ, Очаків та інші. Питання, чи допоможе залучення сил у Придністров'ї посилити загрозу (чи навіть розпочати блокаду) наших міст, – складне, бо інфраструктура для оборони на Півдні існує і вона демонструє ефективність.

Постачання західного озброєння означає, що зупинити сили можливо. Більш складно говорити про південь Одещини – там дійсно можуть виникнути проблеми, але це вже дійсно буде сигналом Кишиневу, що час настав.

Політичний кінець Путіна

Максим Джигун, політолог та аналітик, експерт з соціально-політичних питань, партнер консалтингової компанії Good Politics, зазначив, що Придністров'я – цікавий регіон. Попри наявність там регулярних російських військ, це шматок території Молдови, до якого у Росії немає жодного підступу. Тобто це територія, яка з одного боку має межу з Україною, а з іншого – з Молдовою. Тому, попри всі гучні заяви про можливий початок операції, можемо сказати, що навряд чи він матиме якийсь успіх для Росії.

За даними українською розвідки, там перебуває десь 1 300 військових, більшість з яких охороняють склади й демонструють свій вплив на цей регіон. Але потенціалу для того, аби наступати й мати успіхи проти України – у них точно немає. Інша справа, що Придністров'я, як такий клаптик середньовічної, нерозвиненої Росії становить політичну загрозу, в першу чергу, для Молдови й Румунії. Це інструмент для Путіна, який дозволяє продемонструвати свої можливості дестабілізувати ситуацію у Східній Європі та шантажувати Європу загалом, – зауважив Джигун.

Він додав, що стосується можливого наступу з території Придністров'я на Молдову – така загроза існує. Втім, є сумніви, що з угрупованням у 1300 військових можна створити серйозну загрозу для окупації усієї Молдови. Але загроза дестабілізації у Молдові існує – Придністров'я давно було проблемою Молдови.

Я більш ніж переконаний, що з боку Путіна – це чергова спроба шантажу і демонстрація тієї сили, яку він нібито має. Це меседж для тієї ж Румунії, країни НАТО та ЄС, про те, що у них можуть з’явитися проблеми. Як на мене, можливим початком операції ще на додатковому оперативному напрямку такому як Придністров’я, Путін лише пришвидшує свою політичну загибель, і цей процес буде ще швидшим, а глобальних результатів на цьому напрямку він не здобуде, – додав експерт.

Російські війська у Придністров'ї небоєздатні

Дмитро Сінченко, голова ГО "Асоціація Політичних Наук", заявив, що, на перший погляд, отримати перемогу у Молдові для Москви зовсім не складно, адже Молдова практично не має боєздатної армії, і не зможе протистояти значно чисельнішим військам Росії і т.зв. ПМР, що перебувають на території невизнаного Придністров'я.

Проте тут є важливий нюанс – російські частини у Придністров'ї, і тим паче контрольовані росіянами збройні сили придністровських сепаратистів – теж небоєздатні і, що найголовніше – відрізані від постачання з Росії. Водночас Молдова може запросити підмогу у сусідніх Румунії та України, які дуже швидко впораються з цією загрозою. Якщо це станеться, якщо Росія втягне у збройний конфлікт Молдову, і все відбудеться відповідно до моїх прогнозів, Україна зможе в результаті вивільнити більше ресурсів для оборони на сході й півдні, адже сьогодні ми змушені тримати певну кількість військ і на кордоні з Придністров'ям, – пояснив Сінченко.

На його думку, пряма участь третіх країн у війні з Росією сприятиме збільшенню допомоги Україні, а, отже, пришвидшить нашу перемогу.

Євген Савісько, експерт громадського руху "Всі разом!", пояснив, що, аби захопити Молдову, Путіну спершу потрібно захопити острів Зміїний. Саме цей острів контролює дельту Дунаю і значну частину Чорного моря, насамперед узбережжя України, Молдови та Румунії.

Розміщення на ньому стаціонарного комплексу ППО дасть можливість контролювати й повітряний простір. Тому ЗСУ так активно і систематично нищать ворога на острові Зміїний. Без опорної бази на ньому армія загарбників мало що може вдіяти як проти України, так і проти Молдови.

Якщо путінські війська почнуть наступ проти молдавської армії наявними силами придністровського угруповання, то доля Молдови буде залежати від дій ЗСУ. В разі звернення офіційного Кишинева про допомогу – наша армія готова розпочати наступ і розгромити цю групу путінських військ. Якщо ж ворогу якимось дивом вдасться перекинути до т.зв. Придністровської Молдавської Республіки додаткові людські ресурси та техніку, то тоді ситуація може суттєво ускладнитися. Оскільки тоді ворог зможе атакувати ЗСУ на півдні з кількох сторін одночасно, – додав Савісько.

"Ми зараз орієнтовно майже 7 тисяч танків знищили": Черник пояснив, скільки ще Путін може вести війну проти України і де візьме на це кошти

четвер, 28 березень 2024, 17:47

Росія має таку кількість бронетехніки, завдяки якій може воювати проти Україні ще щонайменше два роки. Водночас дуже великий людський ресурс, який Москва може озброїти найпростішою зброєю, дозволить країні-агресорці й далі закидувати фронт великими піх...

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...