Помер останній лідер комуністичної Східної Німеччини

У суботу, 11 лютого, у віці 95 років помер Ганс Модров, який був останнім комуністичним лідером Східної Німеччини. До квітня 1990 року він займав посаду прем’єр-міністра Німецької демократичної республіки (НДР), його перебування на цій посаді закінчилося першими і єдиними вільними виборами в країні, яка перебувала під впливом Кремля. Про смерть німецького політика повідомила у Twitter парламентська група Лівої партії, яку на старості років продовжував консультувати Ганс Модров, передають Патріоти України.

Упродовж 16 років, починаючи від 1973 року, цей політичний діяч Східної Німеччини, яка перебувала під повним контролем Москви, був головою комуністичної партії в Дрездені. Його вирізняла схильність до аскетизму та критика тогочасної комуністичної верхівки НДР через схильність до розкошів. Ганс Модров відмовився від партійних пільг і наполіг на тому, щоб жити в звичайній квартирі.

У листопаді 1989 року, через кілька днів після падіння Берлінської стіни, що поклало початок об’єднанню Німеччини, Ганс Модров очолив уряд НДР, запросивши до нього представників опозиційних партій.

Після відставки голови правлячої Соціалістичної єдиної партії Німеччини та голови Державної ради НДР Егона Кренца, на початку грудня того ж року Модров став головною політичною фігурою Східної Німеччини.

Чим запам'ятався політик

Уряд Модрова заснував в НДР агентство, відповідальне за перехід Східної Німеччини до ринкової економіки. “Закон Модрова” дозволяв власникам будинків і ферм купувати землю, на якій стояла їхня власність.

Ганс Модров залишив посаду прем’єр-міністра у квітні 1990 року після проведення перших демократичних виборів.

Пізніше колишній прем'єр працював у Бундестазі об'єднаної Німеччини та в Європарламенті. Він був членом Партії демократичного соціалізму (PDS), яка була партією-спадкоємицею колишніх правлячих комуністів Східної Німеччини (SED), а пізніше була поглинена Лівою партією.

Модров критикував об'єднання Німеччини, стверджуючи, що воно було здійснене надто поспішно і що Східній Німеччині слід було домовитися про додаткові поступки під час процесу.

У старості Модров продовжував консультувати Ліву партію . Він сказав, що відчуває "постійну відповідальність перед колишніми громадянами [Східної Німеччини]".

Ганьба Х***ла: У Путіна влаштували істерику через послів, які бойкотували інавгурацію

вівторок, 7 травень 2024, 18:43

Посли, що не прийшли на інавгурацію Путіна, забули, навіщо перебувають у Москві, вважає помічник очільника РФ Юрій Ушаков. Про це помічник Путіна заявив 7 травня, передають пропагандистські агентства РФ, передають Патріоти України. "Вони забувають, за ...

Перетворили на брухт: Українські захисники знищили самохідну артустановку РФ та показали ефектне відео

вівторок, 7 травень 2024, 18:30

Сухопутні війська України знищили російську самохідну артустановку. Відповідне відео українські захисники опублікували в мережі, передають Патріоти України. Зазначається, що на відео показано роботу 45-ї окремої артилерійської бригади Збройних Сил Укра...