"Потрібні дії, а не слова": У МЗС Польщі розкритикували Шольца за позицію щодо України та дзвінки Путіну

Заступник міністра закордонних справ Польщі Шимон Шинковський вель Сенк різко розкритикував позицію Німеччини щодо війни в Україні. За його словами, канцлер ФРН Олаф Шольц надає російському диктатору Володимиру Путіну "новий авторитет", передають Патріоти України.

Він "поскаржився" на те, що німці нещиро віднеслися до постачання зброї Україні. Думкою політик поділився у програмі Maischberger на каналі ARD, передає газета Die Welt.

Зазначається, що Шинковський "розніс" телефонні розмови між Шольцем та президентом Франції Еммануелем Макроном із лідером країни-агресора РФ. "Ми вважаємо, що це абсолютно безглуздо", – заявив польський політик.

За його словами, замість поїздки до Києва німецький канцлер "досить регулярно" дзвонить главі Кремля, але це марно для України й навпаки – допомагає Росії. Переговори, вважає він, не принесуть нічого, окрім "нового авторитету Путіна".

В ефірі серед іншого йшло обговорення питання про те, слід відповідати на агресивну війну Росії проти України дипломатією чи військовою силою.

Ведучі нагадали, що російська армія напала на українські території наприкінці лютого, і відтоді німецький канцлер уже кілька разів дзвонив до кремлівського диктатора. Коли про звірства військових РФ у київському передмісті стало відомо через кілька днів після чергового такого телефонного дзвінка наприкінці березня, на шість тижнів "запанувало мовчання". Востаннє Шольц і Макрон розмовляли з Путіним минулої суботи, 28 травня, і закликали до припинення війни, а той у відповідь збрехав про "мирне життя на Донбасі".

Щодо постачання озброєння, то Німеччина має "нарешті зробити більше" для України, зажадав Шинковський, зачіпаючи як прямі поставки зброї, так і процедури обміну. "Потрібні конкретні дії, а не лише слова та декларації. Нічого обіцяного німецькою стороною не виконано", – висловився він.

Заступник міністра закордонних справ Польщі повторив кілька днів тому заяви президента країни Анджея Дуди про те, що вона не отримала танків на заміну, поставлених Україні. Федеральний уряд Німеччини із роздратуванням відреагував на звинувачення з боку польської держави.

Зокрема, лідер Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Ларс Клінгбейл згадав про розбіжності між політсилою та польською правлячою партією "Право і справедливість" у зв'язку із заявами Шинковського.

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...

На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО: У Нацгвардії розповіли про ситуацію

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:30

На Бахмутському напрямку ЗСУ зараз дуже важко. Після Авдіївки, противник перекинув туди основні зусилля, зокрема бронетехніку, живу силу та армійську авіацію. Про це розповів Офіцер секції планування бригади "Рубіж", Майор НГУ Дмитро Кожубенко в етері ...