"Про перспективи говорити складно": Експерт назвав головні проблеми з просуванням ЗСУ на Херсонщині

Сили оборони України продовжують просування на лівому березі Херсонської області на різній відстані від Дніпра, закріплюються й розширюють плацдарми, за найважливіші ділянки йдуть бої. Однак головна проблема на цьому напрямку - нестача сил і засобів, зокрема протиповітряної оборони й авіації, передають Патріоти України.

Таку думку висловив ексзаступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Ігор Романенко. Генерал-лейтенант прокоментував ситуацію на полі бою в інтерв'ю OBOZ.UA.

Він зазначив, що операції наших воїнів на лівобережжі почалися з розвідувально-диверсійних груп, потім розпочалося захоплення плацдармів. У захисників країни є певні успіхи.

На думку Романенка, ЗС РФ спочатку не були готові до подібних бойових дій, вони відступали, але зараз агресор перекинув на Херсонщину дві дивізії як підкріплення.

"Це пов'язано з тим, що попередня система оборони фактично була змита через паводок, який вони організували, підірвавши дамбу Каховської ГЕС. Нагадаю, що одним із військових завдань противника було не дати Силам оборони використовувати території Херсонського напрямку як перспективні в організації наступальних дій. У якомусь сенсі вони цього досягли, але одночасно змили або пошкодили більшу частину своєї оборони. Тому тут оборона противника не така потужна, як у Запорізькій області. У нас тут великі можливості, але лише за умови наявності резервів наших підрозділів та частин на цьому напрямку", – зазначив експерт.

Одну з головних проблем він бачить у нестачі авіаційних засобів і ППО. На Херсонському напрямку противник активно завдає ударів із застосуванням своєї авіації, а також проводить артилерійські обстріли. "Тож відсутність серйозної протидії у повітрі, військової ППО позначається", – заявив генерал-лейтенант.

"Ситуація ускладнюється ще й тим, що там степова зона, все видно всім видам російської розвідки, зокрема дронам. Щойно щось з'являється – завдаються удари. З огляду на те, що Європа не виконує обіцянку щодо постачання нам мільйона снарядів, а Північна Корея вже доставила в Росію мільйон снарядів, різниця очевидна", – додав він.

Водночас одна з функцій херсонського наступу Сил оборони України вже виконана, впевнений Романенко. Він пояснив, що ворогу довелося перекинути туди живу силу, деяке озброєння й техніку з інших ділянок. Це послабило наступальний імпульс російських окупантів.

Перспективи оцінювати важко, заявив генерал-лейтенант. "У нас тут великі можливості, але лише за умови наявності резервів наших підрозділів і частин на цьому напрямку", – додав військовий.

Він не виключає, що нашій армії доведеться переходити до оборони, відновлюватися й чекати, доки буде чим наступати та звільняти окуповані території наступного року.

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...

РПЦ то вже не християнське об'єднання: Богослови з усього світу написали лист із пропозицією засудити патріарха Кирила за ідеологію "русского міра", - Филипович

субота, 27 липень 2024, 18:30

Релігієзнавиця, докторка філософських наук, професорка Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Людмила Филипович зазначила, що РПЦ ґрунтується не на християнських положеннях, а на ідеології "русского міра". Про це вона сказала в етері теле...