Продали при Горбачові: Росія готує претензії на території США в Беринговій протоці

Берингова протока

За словами сенатора від Камчатського краю РФ Бориса Невзорова, через поступки глави МЗС СРСР Едуарда Шеварднадзе РФ щорічно втрачає 500 тисяч тонн риби та краба. Не доступні й дорогі нафтогазові родовища.
Карта Берингової протоки
Карта Берингової протоки

Цей договір застосовується на тимчасовій основі, оскільки не був ратифікований російським парламентом. Російські чиновники обговорюють його денонсацію з 2020 року. Про перспективи угоди раніше йшлося на закритому засіданні в Раді Федерації.

Карта Берингової протоки

Припинити дію угоди й, по суті, оголосити російською частину економічної зони, яка зараз перебуває під контролем США, у жовтні 2023 року запропонував сенатор від Камчатського краю РФ Борис Невзоров. Він вважає, що договір Шеварднадзе — Бейкера має дискримінаційний характер, оскільки так РФ залишилася без 78 тис. кв. км Берингового моря.

Невзоров сказав, що розмежування має проходити по серединній лінії. Але через поступки Едуарда Шеварднадзе кордон пройшов за американською ортодромічною прямою лінією. В іншому разі, за його словами, РФ щорічно видобувала б 500 тисяч тонн риби й краба і мала б доступ до нафтогазових родовищ, які оцінюються в сотні мільярдів доларів.

Угода про Лінію Шеварднадзе-Бейкера

Глава МЗС СРСР Едуард Шеварднадзе і держсекретар США Джеймс Бейкер 1 червня 1990 року у Вашингтоні підписали цю угоду.

Але радянський, а згодом російський парламент його не ратифікував. З цієї причини домовленості з 15 червня 1990 року діють на тимчасовій основі.

Одне з положень договору передбачає, що ділянка континентального шельфу, яка відійшла від частини Берингового моря до РФ, становить 4,6 тисячі км². Це на 74 000 км² менше від шельфу, який у подібних випадках розмежування покладається по серединній лінії.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...