Прийшов час зупинити Росію! Польща закликала Німеччину "не підносити снарядів Путіну" та не сертифікувати "Північний потік-2"

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав Німеччину не видавати документів на сертифікацію російського газопроводу "Північний потік-2", передають Патріоти України.

За його словами, ця "труба" становить потенційну небезпеку для всієї Європи, а її запуск тотожний "підношенню снарядів для зброї Путіна". Про це Моравецький сказав під час спільної з українським прем'єром Денисом Шмигалем пресконференції у Києві. Її транслював офіційний YouTube-канал уряду України.

"Північний потік-2" є потенційною небезпекою для всієї Європи. Ми спільно закликаємо Німеччину не запускати газопровід, тому що він стане елементом шантажу Європи з боку Росії", – підкреслив Моравецький.

При цьому він наголосив: якщо Німеччина все ж дасть зелене світло російській "трубі", це буде рівнозначно "піднесенню снарядів для зброї [президента РФ Володимира] Путіна".

"Не можна з одного боку висловлювати солідарність з Україною, а другою – підписувати сертифікаційні документи "Північного потоку-2". Це непрйнятно. Таким чином Берлін подає снаряди для зброї Путіна", – наголосив Моравецький.

Також він додав: дружба з Росією для Європи є бажаною – але водночас і небезпечною. "Ми, звісно ж, хочемо дружно жити з Росією. Але маємо також враховувати всі небезпеки, які з цим пов'язані", – наголосив польський прем'єр.

Сертифікація "Північного потоку-2" може відновитись у найближчі чотири місяці

У самій Німеччині допускають відновлення сертифікації російської "труби" вже в найближчі 4 місяці. Як розповіли в комітеті Бундестагу з економіки, процес буде відновлено після перевірки повного пакету документів.

"Після того, як перевірку на рівні ФРН буде завершено, Єврокомісія зможе винести свій вердикт. Від цього залежатиме, чи буде трубопровід зданий в експлуатацію", – заявив раніше член комітету Маркус Тенс. На ухвалення рішення у Європейської комісії буде ще чотири місяці.

Процес сертифікації оператора "Північного потоку-2" – Nord Stream 2 AG, – який мали закінчити не пізніше 8 січня 2022 року, був припинений у листопаді 2021-го. Причина – за європейським законодавством, одна й та ж компанія не може одночасно й видобувати газ, і транспортувати його, і продавати. Це створює природні монополії, що загрожують конкурентному ринку.

Водночас, Nord Stream 2 AG – це повністю "дочка" "Газпрому". А щоб привести форму власності у відповідність із законом, концерн зобов'язали фактично продати комусь оператора "Північного потоку-2". І не підставній компанії, де бенефіціаром буде та ж російська ТНК, а справді незалежній особі.

Однак в РФ вирішили по-іншому. Вони захотіли сертифікувати окремо німецьку ділянку "труби". Що йде врозріз з європравилами, які вимагають цього для всього газопроводу.

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...

Дуже потрібно "м'ясо": Окупанти в Маріуполі ловлять мігрантів, їх можуть кинути на війну проти України, - Андрющенко

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:50

У тимчасово окупованому Маріуполі відбуваються масові рейди проти мігрантів. Так, загарбники виловлюють на вулицях міста людей азійської зовнішності, завантажують у вантажівки та доставляють до військкоматів, передають Патріоти України. Надалі окупанти...