Прикидався дослідником із Бразилії: У Норвегії затримали російського шпигуна

У вівторок, 25 жовтня, суд у норвезькому місті Тромсі розпочав розгляд справи затриманого співробітника Арктичного університету, який приїхав до Норвегії для проведення досліджень восени 2021 року. Про це повідомляє місцеве видання NRK з посиланням на речників служби безпеки, передають Патріоти України.

Правоохоронці вважають, що цей чоловік намагався влаштуватися в країні під фальшивим ім’ям, видаючи себе за громадянина Бразилії, щоб таємно працювати на російську розвідку. Тема його наукових досліджень стосувалася північного регіону країни та гібридних загроз.

“Ми попросили вислати з країни бразильського дослідника з Університету Тромсе, оскільки вважаємо, що він представляє загрозу фундаментальним національним інтересам”, - пояснив журналістам перед початком судового засідання заступник голови поліцейської служби безпеки Гедвіг Мо.

Суд ухвалив рішення тимчасово інтернувати підозрюваного у шпигунстві на той час, поки його справа розглядатиметься. У службі безпеки Норвегії додали, що занепокоєння викликане тим, що підозрюваний міг отримати інформацію щодо діяльності на півночі країни.

“Навіть якщо ця інформація не становить загрози безпеці королівства, ми стурбовані тим, що Росія може використати цю інформацію неналежним чином”, - зазначив Гедвіг Мо.

Норвегія, яка є членом НАТО, межує на півночі з Росією та посилила заходи безпеки після вторгнення Москви до України.

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...