Путін може уникнути покарання за війну в Україні: Юрист вказала на небезпечний нюанс

Поправки до Римського статуту з визначенням злочину агресії розроблялися... за активної участі представників РФ.

Росія цілком може уникнути відповідальності за агресію в Україні в рамках міжнародного кримінального права. Відомий український юрист-кримінолог Ганна Маляр в інтерв'ю пояснила, що цьому сприяє Римський статут, в якому агресія записана як один з видів злочинів, на які поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду (в списку також геноцид, військові злочини і злочини проти людяності), передають Патріоти України.

«Але довгі роки визначення агресії в Римському статуті не було, відповідно, і справи за фактами агресії не розглядалися», - сказала Маляр.
Вона зазначила, що Москва, яка, хоч і не ратифікувала Римський статут, проте брала участь в комісії по розробці визначення агресії. До росіян прислухалися, враховували їхні вимоги, а в Кремлі, в свою чергу, як могли, затягували процес ратифікації, пропонуючи найбільш вигідні для Росії формулювання.
Коли ж поправки до Римського статуту з визначенням злочину агресії, нарешті, вступили в силу, війна в Україні вже тривала кілька років. Тому залучити до відповідальності Росію за агресію, почату в 2014 році, виявилося досить складно.
«По-перше, тому що на Росію не поширюється юрисдикція МКС, по-друге, тому що акт агресії почався до того, як у МУС з'явилася юрисдикція на розгляд подібних справ. Тобто шанси залучити Росію до відповідальності через Міжнародний кримінальний суд за агресію, почату в 2014 році, вкрай низькі», - пояснила юрист.
Вона вказала, що у визначенні злочину агресії, в створенні якого брала участь Росія, коло суб'єктів, яких можна залучити за агресію, максимально обмежене, - по суті, це тільки командування. Тому і президента РФ Путіна притягнути до відповідальності можна тільки в теорії. На практиці ж Росія, згідно з конституцією, не видає своїх громадян міжнародним судовим інституціям.
«Крім того, Путін же планує внести в конституцію РФ довічну недоторканність колишніх президентів. Тобто він застрахується навіть від національного правосуддя в разі зміни влади», - зазначила Ганна Маляр.
Джерело: Гордон

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...

У Пентагоні розповіли про далекобійну зброю, яка "не спрацювала" в Україні

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:03

Одне з видів далекобійного озброєння, яке США передали Україні в рамках військової допомоги, виявилося неефективним. Про це повідомив заступник міністра оборони США із закупівель та забезпечення Білл ЛаПланте, повідомляють Патріоти України з посиланням...