Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України.

Про це пише The Economist. Українські Збройні Сили наразі мають дефіцит боєприпасів та живої сили на передовій, а РФ тим часом не зменшує тиску і навіть може посилити свій наступ.

Як пише видання, раніше вважалось, що війна в Україні зайшла в глухий кут після невдалого українського контрнаступу минулого літа. Зараз цей сценарій виглядає оптимістично. Оскільки існує тривожна можливість того, що новий потужний наступ російських сил у найближчі місяці може прорвати оборону України.

Після падіння Авдіївки на Донеччині в лютому, де розгорталися важкі бої, російські війська активно тиснуть на кількох напрямках у східній Україні. Попри великі втрати, що понесла Росія під час захоплення Авдіївки — ймовірно, загинуло до 17 000 окупантів, і було знищено багато сотень танків та іншої бронетехніки — її війська продовжують просуватися.

Окупантам вдалося здійснити просування на 7–10 кілометрів на захід від міста. Таким чином, окупанти намагаються запобігти створенню Україною міцних рубежів в цьому районі.

У статті попереджають про можливість"подальшого наступу Збройних Сил РФ у найближчі місяці. Ворожа армія може прорвати оборонні лінії та продовжити наступ вглиб території.

"Наступні п’ять-шість місяців можуть бути критичними", – зазначив аналітик Rochan Consulting та автор сайту Ukraine Conflict Monitor Конрад Музика.

За словами Майкла Кофмана з Фонду Карнегі за міжнародний мир, головними пріоритетами для України є "жива сила, зміцнення та боєприпаси".

Україна здивувала світ, відкинувши Чорноморський флот Росії та відновивши експорт зерна з Одеси. Крім того, проводить повітряні атаки на інфраструктурні об’єкти в Росії, зокрема на нафтопереробні заводи, використовуючи власні безпілотники. Це серйозно вразило Росію, і це призвело до занепокоєння Америки щодо світових цін на нафту. Але це залишається передусім сухопутна війна.

Читайте також: Війна в кредит чи аналог лендлізу: коли та як саме Україна може нарешті отримати американську зброю

Однак у виданні зазначили, що Сили оборони України страждають від "гострого снарядного голоду".

"Активним використанням безпілотників українці змогли частково компенсувати нормовані снаряди. Але безпілотники не можуть зосередити вогонь так, як артилерія", – йдеться у статті.

Повідомляється, що ЗС РФ випускають щонайменше п’ять снарядів на кожного українця по всьому фронту. Зараз у Росії щорічно виробляється приблизно три мільйони артилерійських снарядів, а також отримуються додаткові поставки зброї від КНДР та Ірану. В той самий час, прогнозується, що Європа зможе виробити лише 1,4 мільйона снарядів на 2024 рік, а наступного року ця цифра збільшиться до двох мільйонів.

"Найкращою перспективою для полегшення становища України є ініціатива, над якою чеський уряд тихо працює з початку війни. Чехи нишпорили світом у пошуках боєприпасів і зараз придбали близько 800 000 снарядів", – підкреслили журналісти.

Декілька країн, включаючи Німеччину, Нідерланди, Данію та Канаду, зібрали кошти, щоб допомогти заплатити за снаряди. Якби вдалося зібрати 3 мільярди євро (або 3,3 мільярда доларів), за словами чеських представників, Україна могла б отримати 1,5 мільйона снарядів.

Очікується, що поставки снарядів, які вже розпочалися, хоч і у невеликих обсягах, дозволять оборонцям "перепочити" протягом кількох місяців.

Однак дефіцитними єй інші види боєприпасів. Зокрема, Україні критично не вистачає засобів протиповітряної оборони.

Україні терміново необхідні додаткові фінансові ресурси для проведення ударів по об'єктах в окупованому Криму та логістичних центрах у тилу ворога. Зазначається, що "значна частина" крилатих ракет Storm Shadow та Scalp вже використана.

"Україні також не вистачає танків та інших бойових машин, хоча є певна надія, що Америка зможе надіслати їй сотні законсервованих бойових машин Bradley, не вимагаючи додаткових грошей від Конгресу", – йдеться у статті.

Ще одна проблема, за яку відповідальність сама Україна, полягає в повільній мобілізації. Середній вік українських військових на передовій складає 43 роки. Їхній моральний стан оцінюється як "загалом високий", проте захисники відчувають виснаження і потребують ротації.

Також The Economist зауважує, що українська влада має взяти на себе відповідальність за затримки у будівництві оборонних укріплень. Питання про посилення оборонних рубежів було оголошено лише у листопаді, і наразі інтегрована система захисту "повільно формується". Вона включає протитанкові рови, загородження "зуби дракона", мінні поля, вогневі точки та земляні укріплення для захисту піхоти.

Важливий момент: В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією

субота, 27 квітень 2024, 12:23

Здатність України повернути всі захоплені росіянами території буде залежати від майбутніх рішень на Заході, в Кремлі та у Києві, а також здатності всіх сторін динамічно змінювати хід війни. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передаю...

Чи можливий новий український наступ: Експерт оцінив ситуацію на фронті

субота, 27 квітень 2024, 11:30

В України зараз з'явиться артилерія, боєприпаси і росіяни знають, що це буде десь протягом цього місяця. Тож вони намагатимуться якнайшвидше реалізувати якісь завдання. Про це в ефірі "1+1" заявив військовий експерт Михайло Самусь, передають Патріоти У...