Росія припинила постачання газу німецькій та данській компаніям, які відмовилися виконувати ультиматум Путіна

Російський "Газпром" через відмову з порушенням контрактів та санкцій оплачувати газ рублями відключив постачання для компанії Shell у Німеччині та датської Orsted. Крім того, повністю відключено газ для п'яти країн: Данії, Фінляндії, Польщі, Болгарії, Нідерландів, передають Патріоти України.

Як повідомляє агентство "Інтерфакс", "Газпром" 1 червня підтвердив припинення постачання газу на адресу данської компанії Orsted, а також підрозділу Shell у Німеччині. Президент РФ Володимир Путін раніше поставив ультиматум і заявив, що всі країни ЄС та інші "недружні" держави мають оплачувати газ у рублях.

"Станом на кінець робочого дня 31 травня "Газпром експорт" не отримав платіж за постачання газу у квітні від компанії Shell Energy Europe Limited відповідно до указу президента РФ №172 від 31.03.2022 р. Платежі за газ, що постачається з 1 квітня, повинні здійснюватися у рублях з використанням нових реквізитів, про що контрагенти були своєчасно поінформовані", – повідомили у компанії.

В 2021 році "Газпром експорт" поставив компанії Orsted Salg & Service 1,97 млрд куб. м газу, що становить близько 2/3 від загального обсягу споживання газу Данії.

Як повідомляє видання CNN, дії Газпрому, ймовірно, спричинять потрясіння у німецькій промисловості, яка сильно залежить від московського газу. Країні вже вдалося скоротити частку Росії в імпорті газу з 55% на початок війни до 35%. Представник уряду Німеччини повідомив CNN Business, що він "дуже уважно стежить за ситуацією".

Окупанти намагаються обійти Часів Яр з флангів, але успіхів не мають: Військовий розповів, що відбувається

субота, 27 квітень 2024, 6:22

Противник намагається обійти Часів Яр з лівого та правого флангів, щоб взяти в оперативне оточення. Внаслідок цього йдуть дуже складні бої в Іванівському та Богданівці. Водночас протягом останніх тижнів ворог не зміг досягти значних успіхів в обох насе...

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...