"Рускій мір" перетікає у "Великий Туран": Москва поступається Туреччині у Нагорному Карабасі та Киргизстані, - політолог

Москва не наважується кидати виклик Анкарі на ближніх рубіжах, бо програвши тут, може програти всю недоімперію. Залишається плекає надію, що Туреччина зітнеться у Середній Азії з Китаєм. Заслаблий хижак сподівається дочекатись на їхнє взаємне ослаблення.

Анкара посилає своє втручання у справи країн пострадянського простору, а Москва використовує це для послаблення експансії Пекіна Про це український політолог Володимир Цибулько розповів в етері Еспресо.TV, зазначають Патріоти України.

"Відбувається перетікання Росії з "російського світу" у "Великий Туран". Тобто Росія на пострадянському просторі вирішила, що загроза поглинання Китаєм є більшою небезпекою, ніж союзництво з "тюркським світом". Хочу нагадати, що 20-25 млн громадян Росії є не лише мусульмани, а й частково тюрки, представники тюркських народів. Тому мені здається, що тим, що у Киргизстані Росія вмила руки й усунулася від цього процесу і там протурецькі сили зараз перемагають і те, що у Вірменії Росія так само самоусунулася, відпустила Вірменію у більш-менш вільне плавання, це означає, що Росія зрозуміла: їй треба думати про антитезу Китаю. І ця антитеза полягає у "тюркському світі", - пояснив експерт.

При цьому у Киргизстані даний процес поєднується з міжклановим "протистоянням півночі і півдня", додав він.

"Але справа у тому, що попередній президент (Алмазбек Атамбаєв - ред.), який перебував в ув'язненні, він і є представником цього протюркського руху. І мені здається, що саме у Киргизстані, де змагалися донедавна три фактори - китайський, тюркський і російський - стався певний перелом і російський фактор починає зникати з Киргизстану", - зазначив аналітик.

"Це означає, що Росія погодилася посилити турецький фактор, тому що протиставити себе у Киргизстані китайському фактору вона не може. Але посилити тюркський - це означає зменшити вплив Китаю і розширити поле для маневру киргизської еліти", - додав політолог.

Водночас, у цій країні, за словами Цибулька, частковий російський вплив ще до певної міри лишатиметься, але він відтепер не буде вирішальним.

"Вплив цей лишається - технологічний, енергетичний, тому що Киргизстан попри велику територію не має своїх енергоресурсів. Частково економічна присутність російська лишається, бо все ж таки там домінує Китай і досить активно працює Туреччина", - описав ситуацію Володимир Цибулько.

На думку Цибулька, нинішнє внутрішньополітичне протистояння у Киргизстані закінчиться "розподілом посад" між північною та північною лігами.

"Страждає європейський середній клас": Орбан зробив нову скандальну заяву про гроші для України

субота, 27 квітень 2024, 15:28

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан поскаржився, мовляв, Захід виділяє надто багато коштів для України. Від цього, вважає він, страждає європейський середній клас. Про це угорський політик сказав в інтерв'ю одній із радіостанцій, повідомляють Патріот...

Важливий момент: В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією

субота, 27 квітень 2024, 12:23

Здатність України повернути всі захоплені росіянами території буде залежати від майбутніх рішень на Заході, в Кремлі та у Києві, а також здатності всіх сторін динамічно змінювати хід війни. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передаю...