Саміт ОДКБ продемонстрував ізоляцію Путіна навіть серед сусідів, війну підтримала лише Білорусь, - NYT

Президент РФ Володимир Путін покликав "однодумців" з Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану та Таджикистану на ювілейний саміт ОДКБ. Під час зустрічі він розповів про війну в Україні, але підтримку знайшов лише у Білорусі. Про це повідомляє The New York Times, передають Патріоти України.

"У позолоченій залі Кремля Путін провів саміт Організації Договору про колективну безпеку, що є відповіддю НАТО. ОДКБ відзначала 30-річчя свого заснування, але те, що мало бути святковою зустріччю, швидко перетворилося на демонстрацію ізоляції Путіна навіть серед сусідів Росії", - пише NYT.

Дії Путіна в Україні підтримав, схоже, лише невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко. Виступаючи першим у телевізійній частині саміту, Лукашенко розкритикував інших членів ОДКБ за недостатню підтримку Росії та Білорусі перед обличчям західних санкції.

Він нагадав, що в січні ОДКБ направила сили до Казахстану, щоб підтримати уряд країни на тлі протестів, але "залишила Росію наодинці під час війни в Україні".

"Чи зараз ми так само пов’язані тенетами солідарності та підтримки? Можливо, я помиляюся, але, як показали останні події, здається, що відповідь – ні", - сказав він, натякнувши на нещодавню відмову уряду Казахстану допомагати РФ обходити санкції.

Під час голосування в ООН 2 березня щодо засудження вторгнення РФ в Україну, Білорусь була єдиною пострадянською країною, яка прийняла сторону Росії. "Подивіться, як монолітно голосує і діє Європейський Союз. Якщо ми роз'єднаємося, нас просто розчавлять і розірвуть", - додав Лукашенко.

Лідери чотирьох інших членів ОДКБ - Вірменії, Казахстану, Киргизстану та Таджикистану - навіть не згадали Україну у своїх телевізійних виступах.

Видання зазначає, що вторгнення РФ в Україну поставило країни-члени ОДКБ в скрутне становище. Усі вони мають тісні економічні та військові зв’язки з Росією, але вторгнення Путіна на територію суверенної України створює прецедент для країн, які прагнуть диверсифікувати свою зовнішню політику за межами Москви.

"Путін, виступаючи на саміті, знову спробував виправдати своє вторгнення, збрехавши, що "в Україні давно панує неонацизм". Але він прийняв більш виважений тон в обговоренні ймовірного вступу Швеції та Фінляндії до НАТО - це доказ того, що Путін, схоже, намагається обмежити ескалацію свого конфлікту із Заходом", - пише видання.

Щодо рішення Фінляндії та Швеції про вступ в НАТО Путін зазначив, що Росія "не має проблем із цими державами", а розширення НАТО за рахунок цих двох держав "не становить для нас прямої загрози".

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...