Самостійно добудувати "Північний потік-2" росіяни, незважаючи на всі їхні заяви, нездатні, - експерт

Компанії – трубоукладачі "Північного потоку – 2" не будуть "жартувати" з американськими санкціями, інакше їхні менеджери можуть стати нев'їзними у США.

Михайло Гончар. Фото: radiosvoboda.org.

Росія не зможе добудувати газопровід "Північний потік – 2" без участі іноземних компаній – трубоукладачів, що призупинили роботу над проектом через санкції США. Про це сказав у коментарі ЗМІ президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар, передають Патріоти України.

"Будівництво "Північного потоку – 2" заморозять. Компанії, які укладають труби, уже виходять із Балтійського моря. Вони дуже ретельно відстежували ситуацію. І щойно [президент США Дональд] Трамп підписав відповідний закон, вони одразу ж зупинили роботу. Тому що санкції США дуже серйозні – починаючи з корпоративного рівня й закінчуючи персональними обмеженнями для менеджменту.

Вони можуть просто стати нев'їзними у США, а там у них бізнес і активи. Тому ніхто із цим жартувати й ризикувати не буде. Хай які пряники [президент РФ Володимир] Путін їм пропонує. Принаймні доти, доки хтось не придумає якихось компенсаторних механізмів. Але навіть якщо їм заплатять у десятикратному розмірі, персональні санкції проти конкретних менеджерів усе одно залишаться", – зазначив Гончар.

Він не відкидає, що РФ спробує залучити до будівництва газопроводу підрядників із Китаю. "Росіяни шукатимуть можливостей добудувати "Північний потік – 2". Разом із німцями. Навіть більше, Німеччина буде бігти попереду паровоза, намагаючись через різні механізми й судові позови довести неприйнятність американських санкцій. Щоправда, наразі вони не знають, що робити. Зрештою, думаю, юридично вони щось придумають. Але ось хто візьме на себе ризики? Навряд чи це робитимуть компанії з Європи. Загалом у світі не так багато компаній, здатних виконувати такі роботи. Їх можна порахувати на пальцях однієї руки. Суто гіпотетично не відкидаю ставки на китайців. Їм санкції США – перпендикулярні. Але це не буде швидко. До того ж Китай не так уже і спеціалізується на будівництві підводних газопроводів. Самостійно добудувати "Північний потік – 2" росіяни, незважаючи на всі їхні заяви, нездатні. Це об'єкт високого рівня технологічної складності. А російські судна можуть прокладати трубу лише десь на мілководді", – підкреслив співрозмовник.

За його словами, навіть без санкцій США 1 січня 2020 року газопровід в експлуатацію не ввели б. "Урочистої церемонії відкриття "Північного потоку – 2" найближчим часом очікувати не варто. І неурочистої теж. Навіть якби для них усе складалося вдало, 1 січня могло б бути хіба що бутафорське відкриття. Перерізали б блакитну стрічку і відкрили бутафорський газовий краник, як це було з першим "Північним потоком". Але система б точно не була готовою до транспортування газу. Це спільна перемога України, Польщі, Литви, США тощо. Потрібно розуміти, що ключ від успіху або неуспіху цього проєкту лежить у Вашингтоні. Ось він і спрацював. Це результат системних зусиль, корпоративної дипломатії "Нафтогазу" й окремих неурядових організацій. І це дуже добре", – резюмував Гончар.

Джерело: Гордон

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...

В Україні відкрили завод із виробництва високотехнологічних німецьких БПЛА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:45

В Україні відкрили завод німецької компанії Quantum-Systems GmbH з виробництва безпілотників. Про це напередодні повідомила пресслужба компанії. . Очікується, що на виробництві збиратимуть по 1000 дронів на рік, а також виготовлятимуть запчастини. . ...