СБУ викрила вісім організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України, - Малюк

Служба безпеки України у співпраці з іншими правоохоронними органами протягом 2024 року викрила масштабні корупційні схеми в медико-соціальних експертних комісіях і, як наслідок, скасувала понад 4 тис. фіктивних висновків про інвалідність. Про це 22 жовтня повідомив голова СБУ Василь Малюк за підсумками засідання Ради нацбезпеки і оборони, передають Патріоти України.

За словами Малюка, викрили вісім організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України.

  • У Харківській області за підсумками обшуків у 13 членів обласної МСЕК вилучили понад $650 тис. "Посадовці продавали ухилянтам підроблені меддовідки для зняття з військового обліку за станом здоров'я", – зазначили в СБУ.
  • У Рівненській області викрили ще 29 представників місцевих МСЕК і лікарсько-консультативних комісій, які оформляли для своїх клієнтів фіктивні історії хвороб із подальшим призначенням груп інвалідності. Так вони допомагали військовозобов'язаним уникнути мобілізації й отримали понад $350 тис. "прибутку".
  • У Миколаєві в очільниці обласної МСЕК виявили більш ніж $450 тис., колекцію золотих виробів і три незадекларовані квартири в Одесі, які вона "переписала" на свого сина – студента медичного університету, котрий має російське громадянство.
  • На Закарпатті правоохоронці викрили голову обласної МСЕК і трьох його спільників, які за різні суми хабарів оформлювали ухилянтам інвалідність для зняття з військового обліку.

Загалом підозри вже дістало 64 посадовці МСЕК, уточнили в СБУ. "За ініціативою української спецслужби скасовано 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів", – заявили силовики.

Окрім того, у спецслужбі розповіли, що тривають перевірки фактів незаконного наданння інвалідності окремим посадовцям. Зараз вони охоплюють майже 2,4 тис. таких осіб.

Процес затягнеться? Стало відомо, коли в Україні добудують завод з виробництва Bayraktar

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 22:25

Турецька компанія Baykar планує завершити будівництво заводу з виробництва безпілотників Bayraktar в Україні до серпня 2025 року. Про це повідомляє агентство Reuters, передають Патріоти України. За словами генерального директора Халука Байрактара, заво...

"Пропоную всім заспокоїтись": У Дніпрі відреагували на заклики до оборони регіону

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 22:07

Дніпропетровську область вже готують до оборони. Це роблять без зайвого розголошення, заявив очільник Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук у своєму Телеграм, передають Патріоти України. "На тлі останніх заяв про оборону Дніпропетровщини. Проп...